Steinlegger gikk amok i retten: - What the f*** is wrong with you? Stupid!

RASTE: En siktet irsk steinlegger skrek til tol politibetjenter da han møtte i Bergen tingrett fredag. Foto: Eirik Hagesæter/Bergensavisen

RASTE: En siktet irsk steinlegger skrek til tol politibetjenter da han møtte i Bergen tingrett fredag. Foto: Eirik Hagesæter/Bergensavisen

Den irske steinleggeren var rasende og skrek til to politibetjenter da han ble ført ut av rettslokalet i håndjern fredag.

(BA.no): Den røslige arbeideren var høylytt og fremsto aggressiv og frustrert da han med en viss form for makt ble geleidet forbi ansatte og tilhørere i tinghuset.

Politiadvokat Magne Kvamme Sylta bekrefter overfor BA at de har pågrepet to personer, siktet for menneskehandel og at de begjærer dem varetektsfengslet.

På grunn av faren for bevisforspillelse ble rettsmøtet holdt for lukkede dører.

Etter det BA får opplyst skal de siktede ha blitt pågrepet tirsdag denne uken. Bakgrunnen er anmeldelser fra to andre menn.

- Utnyttet andre arbeidere
Kriminalpolitiet mener de siktede på 29 og 21 år skal ha utnyttet to andre arbeidere.

De formærmede skal ikke hatt muligheter til å avslutte arbeidsforholdet - både reisedokumenter og inntekter skal ha vært holdt tilbake, ifølge anklagene politiet etterforsker.

Begge irene nekter straffskyld. De to er siktet etter den såkalte menneskehandelparagrafen om tvangsarbeid, ved at de har utnyttet andre i en sårbar situasjon.

Strafferammen er inntil fem års fengsel.

Flere av familiemedlemmene til de siktede satt på gangen og ventet under fengslingsmøtet fredag. De skal ha oppholdt seg i Bergen og Midttun camping i et par uker, etter det BA får opplyst.

De siktede tilhører en gruppe irske asfalt- og steinleggere som reiser rundt og tilbyr arbeid til lave priser.

Dømt for tyveriforsøk og trusler
29-åringen som nå er siktet for tvangsarbeid ble i fjor dømt til 40 dagers fengsel etter tyveri av et aggregat i Nesttunveien.

En mann holdt på med arbeider ved siden av bybanesporet da aggregatet plutselig sluttet å virke og han oppdaget 29-åringen komme bærende med det.

Han ble anropt og til slutt valgte han å sette fra seg maskinen. Da mannen tok et bilde av iren, truet han med å knekke nakken hans dersom han ikke slettet bildet.

Kripos advarer
I en tidligere trusselvurdering har Kripos advart mot virksomheten til omreisende arbeidere.

Arbeidet som utføres skjer svart og er ofte amatørmessig, hvis det i det hele tatt blir utført. De flytter seg ofte videre om de får problemer.

«I tillegg finner vi tilfeller av menneskehandel, og tvangsarbeid ved bruk av vold og trusler. Ressurssvake gutter rekrutteres til dette arbeidet og må arbeide lange dager for svært lav lønn, har dårlig botilbud og får lite og dårlig mat», går det frem av den tidligere trusselvurderingen.

Både skatteetaten, politiet og Arbeidstilsynet har årlige aksjoner mot virksomheten som de mener er organisert, og straffeunndragelsene er i millionklassen.

Les mer på BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.