Det har gått et steinras over E18 mellom Kvernåstunnellen og avkjøringen til Birkeland i Lillesand.

Det skriver 110-sentralen Agder på Twitter.

Veien er nå stengt i vestgående retning, og omkjøring er skiltet, skriver Vegtrafikksentralen øst.

– Ingen biler skal være berørt av raset, skriver politiet.

Klokken 10.33 skriver politiet:

– Politiet jobber med å hjelpe bilister som står fast mellom raset og bommen som stenger E18 bak dem. Dette arbeidet pågår nå. Personbiler tas først og så vil tungtrafikk ta noe mer tid.

Dette er andre gang siden 2019 at det skjer et stort steinras langs E18. Sist gang gikk raset ved Larvik. Nå krever Naf svar på hvordan to store ras over E18 kan skje mellom få års mellomrom:

– Dette skal ikke skje. Rasene har gått ulike steder langs E18, men hendelser som dette kan skape stor usikkerhet og frykt hos folk, sier pressesjef Ingunn Handagard til VG.

Det er Agder OPS Vegselskap som er entreprenør på stedet hvor raset gikk mandag i Lillesand.

– Det er umulig å si konkret hva årsaken er. Nå er vi i en fase hvor vi søker kunnskap. Nå skal vi skal opp i rasområdet for å sjekke stedet med geologer, sier Trond Heia, daglig leder i selskapet, til Nettavisen.

Sleppe er en sprekk i stein eller bergparti, som kan føre til at en del løsner, det skal ha vært en av årsakene til raset.

– Det er et flak som er kommet ned, og det har sluppet på en bakomliggende sleppe. Sikringsstolpene i nedre del av dette raset har ikke vært tilstrekkelig. Det er jo moder jord vi har med å gjøre, man kan aldri gi garantier, selv om man sikrer seg.

Ingen ble tatt i raset, noe Heia er svært glad for.

– Vi er veldig glad for at ingen ble tatt av raset. Det er jo det aller viktigste, sier han.

Heia forteller at de blir å åpne E18 i østgående retning ganske snart, verre er det med retning vestover.

– I selve rasområdet er det ingen fare nå. Men vi må gjøre vurderinger øst og vest for raset. Sleppen fortsetter jo inn i et område hvor de ikke har rast. Vestover vil være stengt i noen dager fremover mellom Gaupemyr og Storemyr, forteller han.

Heia forteller at han har jobbet som entreprenør i nærmere 30 år. Han er ikke overrasket over at slike ras går, og sier det er ganske vanlig.

– Det er helt vanlig at fjell lever. Man skulle ønske at man kunne se inn i fjell, men det er ikke mulig. Det er derfor vi gjør inspeksjoner vært år og geologisk hovedinspeksjon hvert femte år.