RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stek kyllingen riktig

Sist oppdatert:
Det er en kunst å tilberede kylling, men kan du triksene blir resultatet saftig og mørt.

Kylling er verdens mest spiste kjøttslag, og tillatt i alle kulturer og religioner. Men det er ikke alle forunt å kunne tilbrede en saftig kyllingmiddag. Mørkebrun utenpå og rå inni, eller seig som skosåle over det hele kan fort bli det kjedelige utfallet. Det gjelder å treffe det riktige punktet fra rå til akkurat passe. Følgende råd kan være en hjelp på veien til å lykkes med det.

Kyllingbryst
Skinnfrie kyllingbryst er blitt en godt tilgjengelig råvare og svært vanlig middagmat, både til hverdags og fest. Strimlet kyllingbryst er enkelt å steke, f.eks. i wok. Et par minutter røresteking på høy varme er det hele. Kyllingbiter som skal i en gryterett, forhåndssteker du raskt for så å legge dem i gryten helt mot slutten av koketiden, 2–5 minutter er nok.

Det er steking av hele kyllingbryst som er den største utfordringen.

SLIK GJØR DU:

Brun fileten ca. 2–3 min på hver side på forholdsvis høy varme (ikke maks) til det har dannet seg en fin stekeskorpe. Skru ned temperaturen til middels-lav og stek 3–4 minutter på hver side igjen. Stikk gjerne en spiss kniv inn i fileten for å sjekke om den er ferdigstekt. Om saften er lys rosa, trenger den lenger tid. Den er klar når saften er klar. Sett pannen til side, og la fileten hvile i ca. 3 minutter før servering – dette for at saften ikke skal sive ut. Noe som gir et svært godt resultat er først å brune fileten 2–3 minutter, og deretter sette den inn i forhåndsvarmet stekeovn på 180 °C og steke i ca. 10–15 minutter, gjerne med litt folie som beskyttelse. Til store kyllingbryst kan du også bruke steketermometer. Når temperaturen er kommet opp i 68 °C på termometeret, tar du den ut av ovnen. Hvil i ca. 2–3 minutter.

Best smak gir stekt kyllingbryst som har skinnet på, der sitter mye av smaken. Skinnet kan også utnyttes til å tilføre ekstra smak. Løft forsiktig langs den ene kanten av skinnet, og legg friske urter under. Estragon og salvie er begge urter som er gode til kylling. I skinnfritt kyllingbryst kan du lage en lomme på langs som du fyller med urter eller f.eks. kremost, andre typer ost og pesto. Baconskiver smaker også nydelig. Brun først kyllingen, før du surrer baconskivene rundt for ny stekeomgang.

Kyllingfilet med eple og bacon
Kyllingbryst med potet- og selleripuré og portvinsaus
Lettsaltet kyllingbryst med stangselleri- og pepperrotsalat
Kyllingfilet med appelsinsaus
Fløtekokt kyllingfilet
Helstekt kylling

Ferdiggrillet kylling kan bli kjedelig i lengden. Steker du kyllingen selv, kan du smaksette den som du vil.

Dagbladets Andreas Viestad mener knepet for å få saftig kylling er å la den ligge i saltlake før steking. Man skulle tro at saltet gjorde kjøttet tørrere, men med riktig mengde salt trekker kjøttet til seg mer fuktighet. Bruk 120 gram salt til 3 liter vann. Smaksett saltlaken med urter og krydder som kjøttet kan ta opp i tilegg. For maks effekt bør du la kjøttet trekke i to døgn, men noen timer hjelper også.

SLIK GJØR DU:

Skal du steke en hel kylling kan du beregne en halv time per kilo ved 200 °C. Stek kyllingen i folie, og fjern folien når 20 minutter gjenstår, så skinnet blir sprøtt. Stikk en gaffel i kyllinglåret for å sjekke om den er ferdig. Hvis det siver du et klar veske, er den klar. Det skal ikke være blod inne ved benet av kyllingen, eller i vesken. Bruk gjerne steketermometer, som du setter mellom bryst og lår. Kjernetemperaturen skal være 68 °C. La den hvile før serving.

Appelsinfylt kylling
Helstekt, urtekrydret kylling
Hvitløkskylling i leirgryte

Søk etter flere kyllingoppskrifter her.

Kilder: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, Dagbladet MAGASINET 03.09.2007, Newswire, Stangekylling, prior.no

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere