RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/Nettavisen)

Stem på din nye helseminister

Her er de favorittene til å overta for Bjarne Håkon Hanssen. Gi din vurdering av kandidatene.

Bjarne Håkon Hanssen går av som Helse- og omsorgsminister, Helga Pedersen blir parlamentarisk leder i Stortinget og Dag Terje Andersen blir stortingspresident.

Hvem som skal overta jobben etter tungvekteren Hanssen er fortsatt i det blå. Først og fremst fordi dette ikke har vært tema før Hanssen selv annonserte sin avgang i VG onsdag. Hanssen har vært en av Stoltenbergs viktigste ministere, og statsministeren trenger nå en dreven person til å fylle Hanssens sko.

Tidligere helseminister Sylvia Brustad avviser at hun gjør comeback på helsefronten.

- Nei, nei, sier Brustad når Nettavisen spør.

- Mitt stalltips er Trond Giske, sier Arne Strand til Nettavisen. At Bjarne Håkon Hanssen selv peker selv på Giske (VG, ekstern lenke) som en god mulig etterfølger, mener Strand styrker hans kandidatur.

NRKs politiske kommentator, Frode Nakkim, sier til NRK at han tror Grethe Faremo og Hanne Harlem kan være aktuelle kandidater. Strand tror også at disse er mulige arvtagere, men likevel outsidere.

En fjerde person er Aps Jan Bøhler. Problemet er at Stoltenberg allerede har flere oslopolitikere rundt sitt bord.

- Hadde Bøhler vært fra Finnmark ville han vært en god kandidat, sier Strand.

Hva mener du? Klikk på terningen.

Grete Faremo (54)

Var bistandsmnister, justisminister og olje- og energiminister under Gro Harlem Brundtland fra 1990 til 1996. Forlot politikken i 1997 og har siden hatt en rekke ledende stillinger i næringslivet. De siste årene har hun vært direktør i Microsoft Nord-Europa. Faremo er utdannet jurist.

MINISTEREN OG KNERTEN: Trond Giske, foran en plakat av "Knerten", mener vi får større filmer a la Max Manus i fremtiden med den nye co-produksjonsavtalen med Europa.

Trond Giske (42)

Statsråd i Kultur- og kirkedepartementet siden 2005. Var AUF-leder fra 1992 til 1996. Ble stortingsrepresentant i 1997. I motsetning til Hanssen tilhører Giske venstresiden i Ap, og støttet Gerd-Liv Valla.

Hanne Harlem (44)

Lillesøster til Gro Harlem Brundtland. Er styreleder i helseforetaket Helse Sør-Øst RHF. Var justisminister under Jens Stoltenberg fra 200 til 2001. Etter regjeringsskifte gikk hun tilbake til direktørstillingen i Norsk Hydro, for deretter å gå til sjefsjobb ved Universitetet i Oslo. Utdannet jurist og jobbet som advokat blant annet i Kredittilsynet og Regjeringsadvokaten.

Jan Bøhler (57)

Leder for Oslo Arbeiderparti, og stortingsrepresentant fra 2005. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann i Helse- og omsorgskomiteen. Var statssekretær i Utenriksdepartementet i 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere