Stem på fjorårets beste tegneserier

Nominasjonene til årets Sproing-pris er klare, og DU kan være med å avgjøre hvem som skal få tegneseriens svar på Amanda!

Springprisen blir delt ut av Norsk Tegneserieforum, og det har hittil vært priser i 2 kategorier: Beste norske og beste utenlandske. Det er kun førstegangspublisering historier, altså ikke samleutgaver av tidligere utgitte materialer eller utgivelser med flere historier som kan bli nominert.

Nytt av året er Årets nykommer, denne prisen gis derimot til en person og ikke en serie. Sproing-juryens leder, Tonje Torsnes kaller den for en slags tegneseriens svar på Tarjei Vesaas debutantpris. Hun begrunner prisen med at det kommer stadig flere dyktige serieskapere her til lands og juryen så det derfor som nødvendig å skille de ferskeste fra de mer etablerte.

Nominasjonen foregår slik at en jury bestående av kjente norske seriekjennere nominerer fem aktuelle kandidater i henholdsvis norsk og utenlandsk kategori (samt 3 kandidater til Årets nykommer). Deretter kan hvem som helst stemme på sine favoritter på nettet.

Sproing-prisen har vært lite kontroversiell, men at man nå har valgt å ha en egen kategori for nykommere er egentlig litt underlig siden Raptus har hatt en lignende pris i flere år, sponset av Bergen Kommune. Til gjengjeld så har Raptus hatt en pris for årets beste serie, som igjen er i direkte konkurranse med Sproing. Raptus-general Arild Wærnes sier til tegneserier.no at det er synd at man har så like priser, og at han kunne tenkt seg å slå prisene sammen, men det har hittil ikke vært mulig.

I utlandet er det særlig 3-4 priser som regnes som betydelige: De amerikanske Harvey- og Eisner-prisene, samt prisene som deles ut ved festivalene i franske Angouleme og italienske Lucca. Vår egen Jason har vært nominert til flere av disse prisene og har i tillegg vunnet Urhunden-prisen. Sproing-prisen skiller seg ut fra disse ved at den avgjøres helt og holdent av publikum.

De utgivelsene eller personene som har vært omtalt på tegneserier.no har link til denne omtalen.

Og de nominerte er:

De nominerte for beste norske serier er:
¿ Tore Strand Olsen og Ola Hegdal. ”Blått Blod” (Schibsted forlag.)

¿ Lars Fiske. uten tittel fra Mute tegneseriespesial comics vs. Rock (Mute).

¿ Frode Øverli ”Pondus julespesial” Pondus nr 13 2003 (Bladkompaniet).

¿ Jens K. Styve og Øyvind Lauvdahl ”Torsken Bel Air” (Jippi forlag)

¿ Tor Ærlig ”Hjertemosaikk” (Jippi Forlag)

De nominerte for beste oversatte serier er:
¿ Peter Madsen "Menneskesønnen" (Det norske bibelselskap)

¿ Rumiko Takahashi "Ranma 1/2" (Egmont Serieforlag)

¿ Jeph Loeb/Tim Sale "Spider-man Blå" (Egmont Serieforlag)

¿ Grant Morrison, Frank Quitely "New X-men: E for Extinction" (Egmont Serieforlag).

¿ Jean Van Hamme og Grzegorz Rosinski "Thorgal, den blå døden " (Egmont Serieforlag).

Årets nykommer:
o
Siri Pettersen ”Antiklimaks” og ”Kråkene” (Bladkompaniet og Trondheimstegnerne)

oHåvard S. Johansen ”Sebastian” (Pokus forlag)

oRonja Berge ”Ronja” (Egmont Serieforlag)

Linker:
Stem på Sproing-prisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.