Stemmer mytene?

Foto: (Crestock)

Får man mindre lyst på sex i overgangsalderen, og kan en lege se om du er jomfru?

(SIDE2): Her avsløres 5 myter du kanskje ikke visste om kvinnekroppen.

Les også: Myter om fyllesyke

Myte 1: En kvinne kan ikke bli gravid når hun har menstruasjon

- Ingenting er umulig når det gjelder graviditet, sier Dr. Aaron Carroll fra Indiana University.

Når spermien er inne en kvinne, kan de vente opptil en uke på et egg. Eggløsning kan skje like etter, eller under, blødningsfasen av kvinnens menstruasjonssyklus. Dette gjør det umulig å forutse om sædcellen har muligheten til å befrukte egget.

- Det er ikke noe som heter «sikre perioder», sier Carroll.

Myte 2: Kvinner og menn har likt søvnbehov.
Et studie med mer enn 6000 deltakere fant ut at kvinner som sov fem timer eller mindre per natt hadde dobbelt så stor sjanse for å lide av høyt blodtrykk enn kvinner som sov sju timer eller mer. Blant menn var det ingen slik sammenheng mellom antall timer søvn man har i døgnet. Studiet ble ledet av forskere ved University of Warwick i 2007.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Myte 3: Sexlysten stuper når kvinner kommer i overgangsalderen
Det er ikke nødvendigvis på soverommet endringene skjer når kvinner kommer i overgangsalderen. En omfattende undersøkelse av seksuelle vaner i USA viste at omtrent halvparten av kvinner i femtiårene har sex flere ganger i måneden. Selv om kvinner kan oppleve humørsvingninger og hetetokter, er det er ingen direkte sammenheng mellom overgangsalder og den seksuelle lysten.

Myte 4: En lege kan fortelle om en kvinne er jomfru
Uansett hva slags redskap en lege måtte bruke, så er det umulig for dem å finne ut om ei jente er jomfru eller seksuelt aktiv.

- Det er ikke så enkelt som å «lete» etter et hull i jomfruhinnen fordi, vel, det er alltid et hull i jomfruhinnen, forteller Dr. Rachel Vreeman av Indiana University.

- I de sjeldne tilfeller når jomfruhinnen er lukket, vil det over en lengre periode samle seg blod i livmoren som igjen kan forårsake alvorlige medisinske problemer, sier hun.

Myte 5: Antibiotika påvirker virkningen til p-piller.
Nei, det finnes ingen sammenheng av effekten til p-piller og antibiotika.

- Noen tror rifampicin, et antibiotikum foreskrevet for tuberkulose, kan forstyrre hormonene og p-pillenes effekt, men det finnes ingen direkte bevis for dette, hevder Dr. Aaron Carroll.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag