RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Stemmerett og stemmekveg

Sist oppdatert:
I dag er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett. Dessverre er det færre og færre som bruker stemmeretten.

Det er kanskje bare de mest historisk interesserte som har fått med seg at det i dag er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett ved lokalvalg.

Denne merkedagen for det norske demokratiet kommer på et tidspunkt hvor stadig flere velger ikke å bruke sin stemmerett.

Kan det ha sammenheng med at mange velgere føler seg fremmedgjort i forhold til den politiske hverdagen, og at det er vesentlig å huske at demokrati ikke bare betyr formelle rettigheter, men også reell oppslutning og innflytelse?

Nettavisen har den siste uken fokusert på to saker hvor det har vært nesten umulig å finne ansvarlige politikere som vil ta ansvar. Det handler om «firkantkjøringen» til 300 millioner kroner som gjør Trondheimsveien i Oslo ufrembar, og beslutningen om å åpne transittmottak for 14.000 asylsøkere gjennom et boligområde på Oslo øst per år.

Transittmottak på Oslo øst:Lysbakken in the getto

Alle skylder på alle:Galskapens plass

Felles for begge disse sakene er at vedtakene godt kan være i strid med «folkeviljen», og at de er gjennomført av en ugjennomtrengelig mur av byråkrater og politikere som vet bedre.

Responsen vi har hatt på tidligere saker viser at det er særlig to temaer som engasjerer bredt, og det er rimelig å anta at den politiske eliten er på kollisjonskurs med velgerne. De to områdene er innvandringspolitikk og samferdsel.

Det er min påstand at velgerne ikke aksepterer standarden på norske veier, og at de finner det ubegripelig at årlig milliardstøtte til NSB ikke fører til raskere og mer pålitelige togavganger.

Problemet er bare at man mangler andre veier for å uttrykke sin misnøye enn via nettdebatter og leserinnlegg.

Stadig færre bruker stemmeretten sin, og i fjor var det 23,6 prosent – eller 832.000 velgere – som ikke fant bryet verdt å gå til urnene til stortingsvalget.

Ikkevelgerne var nesten like mange som Ap-velgerne eller summen av Høyre/Frps velgere.

I lokalvalg, der det i dag altså er 100 år sidene kvinnene slapp til, er det enda færre som stemmer.

Er en av årsakene at norsk politikk drives etter Coca-Cola/Pepsi Cola-metoden - at de store partiene, eller konkurrentene, profilerer seg ufarlig?

Et illustrerende eksempel er forskjellen på Arbeiderpartiet og Høyre i skattepolitikk. I praksis er begge partier enig om «nokså» høy skatt på inntekter. Eller enda mer ekstremt: Nå er Fremskrittspartiet litt mykere i sin innvandringspolitikk enn tidligere, mens SV ikke lenger vil være snillister.

Og Kristelig Folkeparti vurderer å gå fra å være et kristent parti til å bli et allment verdiparti.

Dermed blir det også vanskeligere for velgerne å se sammenhengen mellom utviskede ideologiske profiler og hva man må anta at partiene vil mene i viktige enkeltsaker.

Et annet problem er at velgerne ikke har noen reell innflytelse på hvilke personer som blir valgt. Er man ikke partimedlem og dermed utestengt fra nominasjonsprosessen, har man i praksis ingenting man skulle sagt. En opplagt løsning er å gi velgerne makt til å stryke og gi ekstrastemmer. Hvor ille kan det gå hvis velgerne får bestemme?

Norge innførte allmenn stemmerett for menn i 1898, og kvinners stemmerett ble allmenn også til stortingsvalg i 1913. Begge deler er en forutsetning for et representativt demokrati. Vi har kommet langt også når det gjelder hvem som velges, selv om vi ikke er helt i mål: Ved valget i fjor, ble det valgt 67 kvinner og 102 menn.

Derimot ble det valgt kun en eneste innvandrer! Til alt hell var hun kvinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere