En tidligere høytstående saudiarabisk etterretningsoffiser hevder Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er en «psykopat med ingen empati eller følelser, og som aldri lærer av sine erfaringer».

Salman skal også på et tidspunkt ha skrytt av at han kunne drepe kongedømmets daværende hersker, kong Abdullah, og erstatte ham med sin egen far.

Les alt om Newcastle-oppkjøpet her.

Det forteller en tidligere saudiarabisk etterretningssjef, Saad Aljabri, i et intervju med det amerikanske nyhetsmagasinet 60 Minutes.

Les også: Khashoggis enke ber USA holde Saudi-Arabia ansvarlig for drapet

- En drapsliga reiste til Canada for å drepe meg

Aljabri, som flyktet fra Saudi-Arabia til eksil i Canada i 2017, hevder også at han ble advart om at en saudiarabisk drapsliga var på vei til Canada for å drepe ham i 2018. Advarselen kom etter at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble brutalt drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia.

«Ikke beveg deg i nærheten av noen saudiarabiske utenriksstasjoner i Canada. Ikke dra til konsulatet. Ikke dra til ambassaden,» lød advarselen.

«De parterte fyren (Khashoggi red.anm.). De drepte ham. Du er på toppen av den listen,» advarte en tidligere medarbeider.

- Jeg antar at jeg blir drept en dag fordi denne fyren gir seg ikke før han ser meg død, sier Aljabri i intervjuet med 60 Minutes.

Les også: Henrettelse av ung mann i Saudi-Arabia vekker oppsikt

Saudi-Arabias de facto leder Mohammed bin Salman, som også går under tilnavnet MBS, har benekter enhver befatning med at det skal ha vært noe forsøk på å ta livet av Aljabri i Canada.

Saudi-Arabia har også benektet at drapet på The Washington Post-spaltisten Khashoggi ble beordret av kronprins Salman.

En amerikansk etterretningsrapport, som ble offentliggjort tidligere i år, konkluderer imidlertid med at det var kronprins Salman som godkjente likvideringen av Khashoggi.

Kunne ha drept kongen

Aljabri hevder at det ble sendt en drapsliga til Canada i 2018. Gruppen bestod angivelig av seks personer som landet på Ottawa flyplass i oktober 2018. Gruppen ble imidlertid deportert av canadiske myndigheter ved ankomst.

«Vi er kjent med hendelser hvor utenlandske aktører har forsøkt å true noen som bor i Canada. Det er fullstendig uakseptabelt,» uttalte den canadiske regjeringen den gang.

Aljabri har også angivelig kjennskap til innholdet i en samtale i 2014 som ble ført mellom Mohammed bin Salman og daværende kronprins Bin Nayef. Salman skal ha sagt at han kunne drepe den sittende kongen, Abdullah, for å bane vei for å få sin egen far (Salman bin Abdul Aziz) på tronen.

Les også: Biden ringte Saudi-Arabias konge før publisering av etterretningsrapport

Salman bin Abdul Aziz er halvbroren til kong Abdullah. Salman overtok som landets konge etter Abdullahs død i 2015. Mohammed bin Salman rykket dermed opp til kronprins, og har siden den gang i realiteten vært den reelle lederen av kongeriket.

- Han fortalte ham «Jeg vil likvidere kong Abdullah. Jeg kan skaffe en ring med gift fra Russland. Jeg trenger bare å håndhilse på ham, så er han borte». Vi tok dette på alvor, sier Aljabri til nyhetsmagasinet 60 Minutes.

Aljabri hevder videre at det finnes lydopptak av samtalen, og at han hadde kjennskap til hvor to kopier av lydopptaket ble oppbevart.

Anklages for bedrageri

Saudi-Arabia anklager imidlertid Aljabri for bedrageri og hevder han stjal millioner av dollar fra kongedømmets statskasse. Aljabri selv benekter anklagene.

- Jeg vet ikke om Aljabri var korrupt på noe vis. Jeg ville ikke blitt overrasket om det viste seg at han ikke var det, fordi han er en såpass hederlig mann. Men jeg ville heller ikke latt meg overraske om han var det, fordi alle hadde til en viss grad hendene i krukken. Og kong Abdullah tillot det, sier tidligere CIA-direktør Mike Morell til 60 Minutes.

Morell sier Aljabri har samarbeidet med amerikanske etterretningsmyndigheter og bidratt til å avverge terroranslag på amerikansk jord.

Les også: Banner med kritikk av Newcastles eiere etterforskes av politiet

Oppkjøp av Newcastle-fotballklubb

De drøye anklagene som er rettet mot kronprins Salman, skjer samtidig med at Saudi-Arabia prøver å styrke sitt internasjonale omdømmet, blant annet gjennom oppkjøpet av fotballklubben Newcastle United. Det er Saudi-Arabias nasjonale investeringsfond Public Investment Fund, hvor kronprins Salman er styreleder, som står bak oppkjøpet. Kritiske røster mener Saudi-Arabia bedriver sportsvasking.

Norske PR-rådgivere jobber for Saudi-Arabia

Nylig kunne Dagens Næringsliv bringe nyheten om at norske PR-rådgivere fra Gambit H+K jobber for det autoritære regimet.

- Fascinerende land som foreløpig er veldig mye bedre enn sitt rykte, skriver PR-topp Henrik Arnestad Salthe på Facebook.

Dette fikk Amnesty International Norge til å reagere.

- Konsulenter som tar slike oppdrag for de saudiske myndighetene er med på å bidra til at mennesker som beordrer drap, mishandling og fengsling av uskyldige, fremstår som statsmenn verdt respekt, sier Amnesty-sjef John Peder Egenæs til Dagens Næringsliv.