Gå til sidens hovedinnhold

Stenger ambassaden i Kabul: - Har formidlet budskapet om at de skal respektere menneskerettighetene

Utenriksministeren fortalte at situasjonen i Afghanistan er for farlig for de ansatte på den norske ambassaden.

- Vi iverksetter midlertidig stenging og evakuering av ambassaden vår i Kabul. De hentes tilbake til Norge, og det gjelder både utstasjonerte diplomater og lokalt ansatte med nærmeste familie som ønsker å forlate Afghanistan. Jeg er veldig bekymret. Ansvaret for våre ansattes sikkerhet er vår høyeste prioritet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) innledningsvis på pressekonferansen.

De lokalt ansatte ansatte afghanere får altså komme til Norge, hvis de ønsker dette. De regnes på kvoten for overføringsflyktninger, ifølge regjeringen.

Søreide fortalte også at evakueringen av de ansatte vil skje så fort som mulig.

- Det haster å gjøre dette i den forstand at vi ser at situasjonen forverrer seg raskt, og selv om ikke Kabul er under angrep, er det klart at det er en situasjon der Taliban rykker nærmere. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi ikke klarer å evakuere våre ansatte, sa utenriksministeren.

Les også: Tusenvis av nye barn i gatene siste dagene: – En humanitær katastrofe som utspiller seg foran verdens øyne

Videre poengterte Søreide at tilbaketrekkingen vil skape ringvirkninger.

- Det får store konsekvenser for å yte konsulær bistand til nordmenn i Afghanistan, men vi skal fortsatt gjøre det vi kan.

Det norske feltsykehuset i Afghanistan vil imidlertid ikke stenges på nåværende tidspunkt, fordi sikkerheten er vurdert til å være god nok.

Vil ikke sende soldater

Utenriksministeren kom også med en oppfordring til Taliban.

- Vi har formidlet budskapet om at de skal respektere menneskerettighetene, og dette er samme budskap som har blitt formidlet av FNs sikkerhetsråd, sa Søreide.

Hun ville ikke være med på at Norges og andre lands tilstedeværelse har vært en «fiasko», etter spørsmål hun fikk fra pressen. Søreide fikk også spørsmål om Norge vil sende soldater til landet.

- Nei, det er ingen planer om å gå inn militært, svarte utenriksministeren.

- Hjerteskjærende

FNs generalsekretær António Guterres sier det har kommet forferdelige meldinger om hvordan Taliban begrenser kvinners rettigheter i områder de har inntatt.

– Jeg er dypt urolig etter de første indikasjonene på at Taliban innfører strenge restriksjoner på menneskerettighetene i områdene de har kontroll over, spesielt rettet mot kvinner og journalister, sier Guterres.

– Det er spesielt forferdelig og hjerteskjærende å se rapporter om hvordan de hardt tilkjempede rettighetene til afghanske jenter og kvinner blir revet vekk, føyer han til.

Han ber både Taliban og andre parter i krigen om å stanse kamphandlingene øyeblikkelig.

Forverret sikkerhetssituasjon

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er forverret de siste månedene, og Taliban har erobret 17 provinshovedsteder etter Natos tilbaketrekking. Gruppen står nå bare 80 kilometer unna Kabul, og det har vært flere dødelige angrep i den afghanske hovedstaden. Like før klokken 16.30 opplyste Aftenposten at Norge stenger ambassaden sin Kabul.

Les også: Nato holder krisemøte om Afghanistan

Fredag er det også krisemøte i Nato om situasjonen, og ifølge kilder nyhetsbyrået AFP har snakket med, er temaet for møtet evakuering av personell fra Afghanistan. USA har besluttet å sende soldater for å evakuere ambassadeansatte. Det samme har Storbritannia bestemt.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har nærmere 250.000 sivile flyktet fra kampene siden mai, og 80 prosent av dem er kvinner og barn.

Les: Tidligere toppdiplomat om Talibans offensiv: - Biden bør engste seg for det totale nederlag

Danmark besluttet også på fredag å stenge sin ambassade midlertidig og evakuere ansatte. Tyskland reduserer staben ved sin ambassade til et absolutt minimum.