Gå til sidens hovedinnhold

Stenger ambassader

Al-Qaida truer med nye angrep. Nå innføres nye sikkerhetstiltak.

USA og Storbritannia har besluttet å stenge ambassadene sine i Jemen søndag. Årsaken skal være at terrororganisasjonen Al-Qaida, som har fått et fotfeste i Jemen, nylig har truet med å angripe vestlige mål i landet.

Spania har også besluttet å stenge sin ambassade som følge av trusselen, skriver The Times. Amerikanske myndigheter hevder de har mottatt en direkte trussel fra terrororganisasjonen, som også sto bak terrorforsøket mot et fly i Detroit USA første juledag.

- Det er indikasjoner på at Al-Qaida planlegger å gjennomføre et angrep mot et mål i hovedstaden (San’a), sier Barack Obamas terrorrådgiver, John Brennan, melder nyhetsbyrået AP.

Det er ennå uklart når ambassadene vil gjenåpnes. Norge har ingen ambassade i landet. Amerikanske etterretningsorganisasjoner anslår at Al-Qaida har flere hundre medlemmer som holder til i Jemen.

Mandag ettermiddag ble det kjent at også Frankrike stenger sin ambassade i landet.

Frankrike er dermed det tredje vestlige land som stenger ambassade i Jemen, melder FT .

Terrorforsøk i julen

Det har versert rykter om at USA vil sende styrker til landet for å slå ned på terrorgruppene som en følge av terrorforsøket i julen. Det skyldes at den terrormistenkte Umar Farouk Abdulmutallab (23), som forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften like før landing på den internasjonale flyplassen i Detroit, skal ha blitt trent opp av Al-Qaida i Jemen.

Men Brennan avviser at USA vurderer å angripe mål i landet.

- Vi diskuterer overhodet ikke det på det nåværende tidspunkt, sier han.

Nye sikkerhetstiltak
Samtidig har amerikanske myndigheter kunngjort at de vil gjennomføre tøffere sikkerhetskontroller overfor passasjerer som kommer fra 14 navngitte land, som anses for å være risikoland, melder BBC.

Passasjerer fra Jemen, Nigeria, Pakistan, Syria, Iran, Sudan og Cuba er blant dem som vil bli utsatt for kroppsvisitering og omfattende kontroll av håndbagasje ved avreise til amerikanske destinasjoner.

Det vil også gjennomføres tilfeldige kontroller av passasjerer fra samtlige land.

De nye sikkerhetstiltakene vil være på plass allerede mandag.

Kun få timer etter kunngjøringen ble en terminal ved flyplassen Newark i nærheten av New York stengt etter at en person beveget seg inn på et sikret område uten å ha blitt sikkerhetskontrollert.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar