Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stenger Sørenga sjøbad

Slik så det ut 30. mai på populære Sørenga sjøbad. 
Slik så det ut 30. mai på populære Sørenga sjøbad.  Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kloakkalarm gjør at kommuneoverlege i Oslo, Tore Steen, tar grep.

Tunnelarbeid med Follobanen kan forårsake kloakkutslipp ved Sørenga sjøbad to netter i juli.

– I beste fall klarer vi å samle opp alt, men i verste fall kan så mye som 720.000 liter - tilsvarende 50 liter avløpsvann i sekundet - bli ført til Alna og videre til fjorden, sier seksjonssjef Bjørn Rosseland i Oslos vann- og avløpsetat.

- Sørenga stenges

Richard Kongsteien er kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten i Oslo kommune. 

I et hastemøte mandag, snur kommuneoverlege Tore Steen og fraråder bading etter det planlagte utslippet fra BaneNor, som et «føre var-prinsipp».

- Vi har derfor besluttet å stenge Sørenga dagen etter utslippet, frem til vi får klarhet i om noe avløpsvann har rent ut i elva og i fjorden, og da får tatt analyser av vannkvaliteten, sier kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Richard Kongsteien, til Nettavisen.

-Vil overvåke vannkvaliteten

Han sier de vil følge nøye med vannkvaliteten fremover:

- Det er ingen ting som tilsier at utslippet vil påvirke kvaliteten på vannet andre steder enn i indre havn, men vi vil overvåke vannkvaliteten også på de andre strendene i Oslo, og advare mot bading hvis det skulle bli nødvendig, sier Kongsteien til Nettavisen.

William Nygaard: - Null-toleranse

En av dem som har reagert kraftig på det varslede kloakkutslippet, er tidligere forlegger William Nygaard:

- NULL-TOLERANSE for KLOAKKUTSLIPP i Oslofjorden! Skaff tank-båter! Kommunens varsler om utslipp av inntil 720.000 liter kloakk de nærmeste dagene grunnet tunnelarbeid for Follobanen. DEL OG PROTESTER,» skrev han på Twitter søndag.


NIVA: - M
an skal være relativt uheldig ...

I rapporten bestilt av Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune skriver Norsk institutt for vannforskning (NIVA) at «betydningen for badestrendene være avhengig av tidevannsforholdene og vindretningen når utslippet skjer».

- Ved synkende vannstand og sønnavind vil det være størst fare for påvirkning av badestrendene i indre havnebasseng. Men man skal sannsynligvis være relativt uheldig om effekten blir så sterk at badevannsnormen overskrides», konkluderer rapporten.

Sikringsarbeid

Kloakkutslippet skyldes sikringstiltak knyttet til Follobanens tunnelboring under Kværnertunnelen.

– Vi omdirigerer vannet i Kværnertunnelen, som er en av Oslos avløpstunneler, en kort periode. Et eventuelt restvolum må slippes kontrollert ut gjennom lenser i Alnaelva, sier prosjektleder tunnel TBM i Follobaneprosjektet, Anne Kathrine Kalager.

Den nye tunnelen på Follobanen på 22 kilometer blir Nordens lengste jernbanetunnel, kloster cirka 25 milliarder kroner og skal stå klar i 2021.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!