Gå til sidens hovedinnhold

Stenger Sørenga sjøbad

Kloakkalarm gjør at kommuneoverlege i Oslo, Tore Steen, tar grep.

Tunnelarbeid med Follobanen kan forårsake kloakkutslipp ved Sørenga sjøbad to netter i juli.

– I beste fall klarer vi å samle opp alt, men i verste fall kan så mye som 720.000 liter - tilsvarende 50 liter avløpsvann i sekundet - bli ført til Alna og videre til fjorden, sier seksjonssjef Bjørn Rosseland i Oslos vann- og avløpsetat.

- Sørenga stenges

I et hastemøte mandag, snur kommuneoverlege Tore Steen og fraråder bading etter det planlagte utslippet fra BaneNor, som et «føre var-prinsipp».

- Vi har derfor besluttet å stenge Sørenga dagen etter utslippet, frem til vi får klarhet i om noe avløpsvann har rent ut i elva og i fjorden, og da får tatt analyser av vannkvaliteten, sier kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Richard Kongsteien, til Nettavisen.

-Vil overvåke vannkvaliteten

Han sier de vil følge nøye med vannkvaliteten fremover:

- Det er ingen ting som tilsier at utslippet vil påvirke kvaliteten på vannet andre steder enn i indre havn, men vi vil overvåke vannkvaliteten også på de andre strendene i Oslo, og advare mot bading hvis det skulle bli nødvendig, sier Kongsteien til Nettavisen.

William Nygaard: - Null-toleranse

En av dem som har reagert kraftig på det varslede kloakkutslippet, er tidligere forlegger William Nygaard:

- NULL-TOLERANSE for KLOAKKUTSLIPP i Oslofjorden! Skaff tank-båter! Kommunens varsler om utslipp av inntil 720.000 liter kloakk de nærmeste dagene grunnet tunnelarbeid for Follobanen. DEL OG PROTESTER,» skrev han på Twitter søndag.


NIVA: - M
an skal være relativt uheldig ...

I rapporten bestilt av Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune skriver Norsk institutt for vannforskning (NIVA) at «betydningen for badestrendene være avhengig av tidevannsforholdene og vindretningen når utslippet skjer».

- Ved synkende vannstand og sønnavind vil det være størst fare for påvirkning av badestrendene i indre havnebasseng. Men man skal sannsynligvis være relativt uheldig om effekten blir så sterk at badevannsnormen overskrides», konkluderer rapporten.

Sikringsarbeid

Kloakkutslippet skyldes sikringstiltak knyttet til Follobanens tunnelboring under Kværnertunnelen.

– Vi omdirigerer vannet i Kværnertunnelen, som er en av Oslos avløpstunneler, en kort periode. Et eventuelt restvolum må slippes kontrollert ut gjennom lenser i Alnaelva, sier prosjektleder tunnel TBM i Follobaneprosjektet, Anne Kathrine Kalager.

Den nye tunnelen på Follobanen på 22 kilometer blir Nordens lengste jernbanetunnel, kloster cirka 25 milliarder kroner og skal stå klar i 2021.

Kommentarer til denne saken