*Nettavisen* Nyheter.

Stengte grenser og nye råd til kollektivreisende

Internasjonalt samarbeid, stengte grenser og smittevernveileder for kollektivtransport, det er det viktigste fra dagens pressekonferanse om koronaviruset.

05.05.20 17:25

Samferdselsminister Hareide legger nå frem smittevernveilederen for offentlige transportmidler. Denne er blitt utviklet av Samferdselsdepartementet og FHI.

– Det er viktig at både de reisende og de som jobber på kollektivtransporten føler seg trygge, sier Hareide.

Klikk på bildet for å forstørre. Samferdselsminister Knut Arild Hareide under regjeringens daglige pressekonferanse om korona-situasjonen 5. mai.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under regjeringens daglige pressekonferanse om korona-situasjonen 5. mai. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst i saken.

– Tydelige og praktiske råd om hvordan transportselskapene kan drive godt smittevern er viktig framover. Mange har hjemmekontor, og det letter trykket på kollektivtransporten. Samtidig er hverdagen på vei tilbake, med barnehager og skoler som åpnes for mange. Etter hvert som nå flere kommer til å reise, trengs det gode og praktiske løsninger for smittevern i offentlig transport, sier Hareide.

Busser og bane får maksimalt være halvfulle

En sentralt punkt i veilederen er antall passasjerer om bord på kollektivtransport uten plassbestilling. Her sier veilederen:

«Virksomheten må utarbeide rutiner for å hindre trengsel på sine transportmidler. For å ivareta tilstrekkelig avstand mellom reisende, bør maks 50 prosent av passasjerkapasiteten på transportmiddelet brukes. Det anbefales at passasjerene sitter eller står spredt. Ved lengre reiser bør man ha plassbestilling.»

Det anbefales videre at passasjerene sitter spredt, for eksempel på annethvert sete, med unntak for husstandsmedlemmer.

Les også: Sveriges dødskurve faller raskt

Også for transport med plassbestilling skal det maks selges halvparten av billettene for å opprettholde en trygg avstand.

Smittevernsveilederen punkt for punkt

De viktigste punktene for passasjerer ble sendt ut i en pressemelding klokken 16:

  • Ikke reis hvis du er syk: Hvis du er syk eller mistenker at du er syk bør du ikke reise med offentlig kommunikasjon.
  • Er reisen nødvendig? Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.
  • Bruk sykkel og andre transportmidler: Kan du sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig kommunikasjon, dersom det er mulig.
  • Unngå rush: Forsøk å legge reisen til et tidspunkt utenfor rushtiden for å redusere trengsel på offentlig kommunikasjon, på holdeplasser, i havner osv.
  • God hostehygiene: Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.
  • God håndhygiene: Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv. Unngå å berøre flater når det ikke er nødvendig.
  • Hold avstand: Forsøk å holde god avstand til andre passasjerer. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
  • Vis hensyn til andre reisende: Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.

Veilederen gjelder på buss, tog, trikk, båt, ferjer og andre offentlige transportmidler.

Hele veilederen finnes på sidene til Helsedirektoratet.

Rushtrafikken

Samferdselsministeren fikk på tirsdagens pressekonferanse spørsmål om hvordan dette blir i praksis i rushtiden i de store byene.

– Vi gir et tydelig signal om at transportnæringen må øke kapasiteten. Det gjelder i morgentrafikken og i ettermiddagstrafikken. Det vil det være gode muligheter til. Transportnæringen har gitt innspill til denne veilederen, sier Hareide.

Les også: Undersøkelse: Flertallet av nordmenn mener det er for tidlig å starte opp toppfotballen igjen

– Jeg synes det er viktig å si at det er trygt å reise, også i rushtiden, fordi vi øker kapasiteten, understreker han.

Det ble også stilt spørsmål om hvem som skal betale for økt kapasitet for at busser og trikker skal kjøre halvfulle. Hareide viste da til at fylkene har fått en milliard kroner i støtte.

– Men det er naturlig nok en problemstilling regjeringen ser på i dialog med fylkene, sier han.

Kontrolleres av bransjen selv

Det er transportbransjen selv som får ansvaret for å kontrollere at punktene i veilederen blir fulgt.

– De må være tydelige med blant annet merking av hvilke seter man kan sitte på og ikke, sier Hareide på spørsmål fra NTB.

Det er gitt grundige og gode føringer i veilederen, understreker han. Også vakter og vektere skal bidra i dette arbeidet, ifølge samferdselsministeren.

– Vi kan ikke leve med stengte grenser

Over tid er det umulig for et lite land som Norge å leve med stengte grenser, sier helseminister Bent Høie (H).

– 80 prosent av eksporten vår går til EU. Varer må inn og ut, og vi trenger også arbeidskraft utenfra, sier Høie på regjeringens daglige koronapressekonferanse tirsdag.

Les også: Frisøren åpner mens Barnevernet sitter på Teams

– Vi kan ikke leve med stengte grenser over lang tid, slo Høie fast – men unnlot å komme med signaler om når grensekontrollen vil opphøre. I dag må de fleste som krysser grensa inn til Norge, i to ukers karantene.

I stedet framholdt helseministeren at åpning av grensene må skje gjennom et internasjonalt samarbeid.

– Vi kan ha kontroll på smittesituasjonen i Norge, men åpning av grensene kan bety import av smitte, sier Høie.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200504. Helse- og omsorgsminister Bent Høie på den daglige pressekonferansen i marmorsalen i Klima- og miljødepartementet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie tok opp grensestengingen på den daglige pressekonferansen i marmorsalen i Klima- og miljødepartementet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Internasjonalt samarbeid

– Vi har tatt kontroll over smittespredningen, og vi har gjort det sammen, sier Høie på dagens pressekonferanse.

Han drar også inn samarbeid med resten av Europa og verden.

– Vi er avhengige av hjelp fra resten av verden, sier han.

Les også: FHI tror dødeligheten for korona er lavere enn hva forskningen nå viser

Høie snakker videre om gårsdagens giverkonferanse, der man skaffet penger til utvikling av en koronavaksine. Man kom nesten i mål og fikk inn 83 milliarder kroner. Norge bidro med over 2 milliarder.

– Vi må samarbeide med verden om både medisin og medisinberedskap, sier Høie.

Høie snakker også varmt om samarbeidet med Italia, der hjelp, erfaringer og bistand har gått begge veier.

Helseminister Bent Høie og samferdselsminister Knut Arild Hareide stiller tirsdag på pressekonferansen om koronasituasjonen. Det gjør også helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold i FHI.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.