RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stengte Twitter før valget

Foto: David Longstreath (Ap)
Sist oppdatert:
Spredning av kampanjestoff kan gi fengselsstraff i Thailand.

Thailandske myndigheter blokkerer sosiale medier i forkant av valget på søndag.

«Siden du prøver å besøke er blokkert av IT- og kommunikasjonsdepartementet», står det i beskjeden som kommer opp når Twitter-brukere i Thailand forsøker å gå inn på nettsiden.

I helgen arrangeres det første valget i landet etter fjorårets voldelige protester. Etter måneder med intens valgkamp kjemper nå rivalene i Demokratene og partiet Pheu Thai om de siste stemmene.

Kan havne i fengsel
I Thailand er det ulovlig å drive valgkamp kvelden før valgdagen, selv via sosiale medier. Forbudet gjelder fra klokken 18.00 kvelden før stemmene skal gis til midnatt dagen etter. Brudd på dette kan gi hele seks måneder i fengsel og en bot på rundt 2000 norske kroner, skriver Bloomberg.

- Vi må overvåke hva kandidatene sier, forteller talsmann for det thailandske politiet, Prawut Thavornsiri. Om lag 100 politimenn følger nå med på 1000 nettsider.

- Alle kandidater og deres støttespillere risikerer fengsel hvis de bruker sosiale medier til å drive valgkamp, sier generalsekretær i valgkommisjonen, Suthiphon Thaveechaiyagarn. Det skriver IT Security.

Forbudet inkluderer også tekstmeldinger og videresendte eposter. Pavin Chachavalpongpun fra Institutt for Sør-asiatiske studier i Singapore sier forbudet er merkelig, men ikke spesielt overraskende. Regjeringen har ifølge henne lagt ned tusenvis av nettsider siden den overtok makten.

Kritikere mener dette går mot de demokratiske prinsippene regjeringen hevder å stå for.

Anspent
Sittende statsminister Abhisit Vejjajiva fra Demokratene og Yingluck Shinawatra fra Pheu Thai er de to største kandidatene i søndagens valg. Sistnevnte leder såvidt på de siste meningsmålingene, skriver CNN.

Hun er også søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå er i eksil. Konfliktene mellom de to politiske vingene førte til sterke protester i fjor. Over 90 mennesker mistet livet og flere hundre ble drept i en militæraksjon som følge av opptøyene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere