RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stensrud: Betydelig oppside i Asia og Europa

Sist oppdatert:
Skagen Fondenes Kristoffer Stensrud mener at amerikanske aksjer er for dyre og at Asia og Europa vil være drivere i verdensøkonomien fremover
iMarkedet vil i en serie artikler intervjue sentrale finansfolk for å høre deres mening om utviklingen i finansmarkedene fremover. Tredjemann ut er Kristoffer Stensrud i Skagen Fondene. Her er Stensrud syn på internasjonale markeder.

I USA mener Stensrud man må se flere bekreftelser på vekst og reelle forbedringer i inntjeningen dersom prisingen av selskapene skal kunne forsvares, særlig innen IT-sektoren.

- Amerikanske aksjer er for dyre, og jeg synes det er priset inn fryktelig mye forventninger her etter hvert, sier Stensrud til iMarkedet.

En rekke amerikanske selskaper har levert kvartalstall i overkant av estimatene de siste ukene. Stensrud karakteriserer disse tallene som [«]mer normale resultater[»]. Samtidig har en del selskaper kommet med negativ guidance.

Men negativ guidance behøver ikke kun å være negativt.

- Da kommer ikke forventningene for høyt opp. Jo flere gråtekoner, jo bedre, sier Stensrud.

- Nye markeder er nøkkelen
I Europa og Asia bør imidlertid aksjemarkedet ha mer å gå på sett ut fra direkteavkastning og [«]break even[»]- rater. I Asia ser man en genuin vekstfase i de fleste landene samtidig som pengepolitisk stimulans har vært med å presse valutaene ned.

- Det er et ganske betydelig potensial opp etter mitt skjønn, sier Stensrud, og tror driverne i aksjemarkedet fremover vil være Asia og Europa heller enn USA.

Stensrud trekker frem nye markeder som et bra valg fremover. For ti år siden ble disse handlet til premie, i dag prises de med betydelig rabatt. Ønsker man å se tosifret nominell vekst må blikket rettes mot nye markeder som India og Kina.

- Nye markeder er nøkkelen globalt fremover, sier han.

Risikopremien har falt
Fra i fjor sommer og høst og frem til nå har risikopremien falt, ifølge Stensrud. Samtidig har realavkastningskravet sunket ganske kraftig de siste månedene, kombinert med høy grad av likvider tilgjengelig.

- Når risikopremien og realavkastningskravet faller skal aksjemarkedet opp, sier Stensrud, og legger til at når det motsatte skjer [«]bør det begynne å blinke et gult lys[»].

- Glem makrotall
Markedet synes å være veldig fokusert på makrotall fra USA. Skagens investeringsdirektør mener imidlertid slike tall ikke er så viktige.

- Mye av det er sosialøkonomisk kvakksalveri. Glem de tallene der og fokuser på forventningstall, maner Stensrud.

Lange amerikanske renter har steget den i det siste, og aksjer har hatt kraftig oppgang siden bunnen. Dette mener Stensrud har gjort sitt til at verdsettingsgapet har lukket seg ganske kraftig.

Det meste tyder også på at lange amerikanske renter har bunnet ut. Stensrud mener definitivt at deflasjonsfaren er over i USA, delvis på grunn av landets høye gjeld.

- De har ikke råd til deflasjon, i hvert fall ikke i opptakten til et valgår, sier han, og venter at dollaren vil falle fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere