*Nettavisen* Nyheter.

Stephan (58) ble «glemt» på isolat i to år

Nå er han 132 millioner kroner rikere.

27.01.12 22:58

Dette er historien om en fengselsfugl som ble mangemillionær.

I august 2005 starter marerittet for 58 år gamle Stephen Slevin fra New Mexico i USA.

Det hele begynte med at 58-åringen ble arrestert og siktet for biltyveri, promillekjøring og kjøring uten gyldig førerkort.

Fordi Stephan Slevin angivelig slet med depresjon og noen hadde krysset av for at han er suicidal på arrestasjonspapirene, ble han innlosjert på isolat.

Der ble han sittende i nesten to år - uten dom. Da tiltalen frafalt i juni 2007 ble han sluppet fri.

Nå har domstolen tilkjent 58-åringen 22 millioner dollar (132 millioner kroner) i erstatning, som er en av de største i sitt slag i historien, skriver nyhetsbyrået AP.

Liggesår og sopp
I løpet av sine 22 måneder på isolat ble 58-åringens helse betydelig svekket. Ifølge Stephens Slevins advokat, Matthew Coyte, vokste klientens tånegler seg så lange at de begynte å krølle seg rundt foten. I tillegg fikk han liggesår, sopp og tannproblemer, og Slevins psykiske tilstand ble betydelig forverret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: -

- Fengselsbetjentene gikk forbi meg hver eneste dag og så meg forfalle. Dag etter dag. De gjorde ingenting for å skaffe meg hjelp, sier Stephen Slevin til KOB4.com.

- Han satt på cella med symptomer på depresjon. Men det er ikke det som er problemet; han ble sittende i en celle på 1,8 meter x 3,3 meter og med en betongseng. Vi har dokumentasjon på at han satt på cella måneder i strekk uten å få dusjet eller gjort andre aktiviteter, sier advokaten Matthew Coyte, ifølge AP.

Måtte trekke sin egen tann
Men i mai 2007, noen måneder før Slevin ble sluppet fri, var hans mentale tilstand så dårlig at han ble sendt til et psykiatrisk sykehus for behandling. Bare to uker senere ble han sendt tilbake på isolat. På dette tidspunktet slet han også med tennene, og hadde store smerter.

- Han sendte et brev der han ba om medisinsk hjelp. Det fikk han ikke, og han ble tvunget til å trekke sin egen tann. Han brukte over åtte timer på det, sier Coyte.

Til skrekk og advarsel
Kjennelsen om 22 millioner dollar i erstatning er en stor seier for Stephen Slevin og hans advokat. Nå håper de saken er med på å rette søkelys på problematikken og vil stå som skrekk og advarsel til kommende saker.

- Dette må stoppe, sier Coyte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.