RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Steril laks kan være redningen

Foto: Terje Marøy (Scanpix)
Sist oppdatert:
Steril oppdrettslaks kan bli redningen for villaksen.

Når går Norges Jeger og fiskerforbund, World Wildlife Fund, Direktoratet for Naturforvaltning, Norske lakseelvers interesseorganisasjon og Norsk institutt for naturforskning til felles front for å redde villaksen.

Et at punktene er å få oppdrettslaksen steril, for å unngå genetisk innblanding med villaksen. Genblanding er en av de største truslene mot den norske villaksestammen.

Svekker mye
- Det er opptil førti prosent oppdrettslaks på enkelte gyteplasser i norske lakseelver. Det svekker villaksen mye. Oppdrettsavkom og blandingsfisk” har fra to prosent til kanskje tretti-førti prosent overlevelse av den ville fisken.

Det sa rådgiver i Direktoratet for naturforvaltning på en lunchseminar om problemer knyttet til rømt oppdrettslaks og villaksens fremtid.

Myndighetene vil nå sette i gang tiltak mot lakserømminga, med sin nullvisjon. En visjon Aage Wold i Norske Lakseelver ikke har den helt store trua på.

- Det er ingen tvil om at sterilisering må til. Vi har hørt fra oppdretterne at rømningsprosenten er gått ned de siste åra. Men det er laksen som går opp i elva! Ikke prosenten!

Straffes lokalt
- Lakseelvene bidrar med 1,3 milliarder koner i lokal omsetning i året. Og rømt oppdrettsfisk slår beina under disse lokalsamfunnene. Hvis man skal ha fisketurisme så må man jo ha fisk, tordnet Wold på seminaret.

Aage Wold i Norske Lakseelver.
Aage Wold i Norske Lakseelver.

For lakserømmingene er store i Norge. Alt for store. Hvert år settes det ut rundt 150 millioner lakseyngel i oppdrettsanleggene. Forskjellen mellom antallet yngel – og antallet slaktet laks ligger i størrelsesorden 10-15 prosent – 15.000.000-20.000.000 laks.

Det totale innsiget av villaks til samtlige norske lakselver ligger på rundt 500.000 laks per år.

Nå skyldes på langt nær hele differansen rømt fisk. Men det er liten tvil om at det er store mørketall.

Innført art
FNs om biologisk mangfold i naturen, fastslår at oppdrettslaks er en innført art, og bør utryddes fra den norske faunaen. Lakserømminger er derfor definert som faunakriminalitet.

Og Aage Wold reagerer kraftig på at det er lokale bygdesamfunn, som er helt avhengig av villaksen, som må betale regninga for miljøkriminaliteten.

- Det som til nå har skjedd er jo at Direktoratet for naturforvaltning (DN) vurderer å redusere sportsfisket etter laks betraktelig. Ja, de truer til og med å stenge hele Namsen for fiske.

- Hva betyr det for Namdalen, som totalt er bygget opp rundt laksefiske, spør Wold, og svarer selv:

- Jo, det er bare å pakke sammen for alle som har bygget opp overnattingstilbud, sportsforetninger og vertshus oppover hele dalen. Forsiktig anslås det at laksefisket omsetter for 150 til 200 millioner kroner i året. De må betale prisen, mens de som er årsaken til trøbbelet går fri!

Ett av flere tiltak
Også World Wildlife Fund er enig i at sterilisering er en av veiene å gå.

- Men bare som ett av mange tiltak, sier Maren Esmark til Nettavisen.

Hun er marinkoordinator i WWF, som også ser lakselus og sykdomsoverføring som like store problemer som genblanding i kampen om å redde villaksen.

Maren Esmark i World Wildlife Fund.
Maren Esmark i World Wildlife Fund.

- Det kan ta tid før en god nok metode for å sterilisere oppdrettsfisken kommer på markedet. Og vi er nødt til å handle nå. Derfor er store oppdrettsfrie laksefjorder av avgjørende betydning for å unngå de største problemene ved lakserømming.

- Det blir lagt fram en stortingsproposisjon i desember om dette. Da håper jeg at miljøvernministeren ikke gir etter for presset og virkelig freder fjordene, sier hun.

Straff!
I tillegg mener hun - som Aage Wold - at myndighetene virkelig går inn for å straffe miljøkriminaliteten sterkere.

Jens Kristian Holm, direktør i Kyst og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet sier at man er opptatt av å finne og straffe de skyldige i lakserømmingssaker. Og at det vil bli prioritert også hos politiet.

- Rømming defineres som miljøkriminalitet. I tillegg er det er straffbart å ikke melde fra om en rømming. Fiskeriministeren har satt en nullvisjon med hensyn til lakserømminger, og det er satt i gang en rekke tiltak for å få dette gjennomført, fastslo han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere