*Nettavisen* Nyheter.

Steriliserte 148 kvinnelige fanger

Foto: Stringer (Reuters)

- Jeg tenkte, herregud, det er ikke riktig. Tror de at de er dyr, og vil de ikke at de skal forplante seg?

16.07.13 10:48

Myndighetene i California krever svar på hvorfor leger under kontrakt med delstatens «Departement of Corrections and Rehabilitation» har sterilisert nærmere 150 kvinner de siste fire årene.

Fox News melder at steriliseringene skal ha blitt gjennomført uten statlig godkjennelse og legene anklages også for å ha presset og i noen tilfeller lurt kvinnene til å samtykke.

Ville spare velferdsutgifter
Ifølge nyhetskanalen skal en av legene ha argumentert med at de ville spare staten for velferdsutgifter hvis kvinnen samtykket til sterilisering.

Joyce Hayhoe, lovsjef for Californias «Correctional Health Care Services», har bekreftet at de ulovlige inngrepene skal ha blitt utført i perioden 2006-2010, og at minst 148 kvinner skal ha blitt sterilisert.

Legene skal ha blitt betalt 147,460 dollar for å utføre de ulovlige operasjonene.

Fjernet eggstokkene
Tidligere innsatt i Valley State fengsel, 28 år gamle Crystal Nguyen, jobbet på fengselets fødestue i 1997. Hun har uttalt til Center for Investigative Reporting (CIR) at hun ofte overhørte medisinsk personell overtale hennes kvinnelige medfanger til å la seg sterilisere:

- Jeg tenkte, herregud, det er ikke riktig. Tror de de er dyr, og vil de ikke at de skal forplante seg?

Ti kvinner har levert klager til «Justice Now» - en interessegruppe for innsatte.

Kvinnene hevder at de har fått eggstokkene fjernet.

Los Angeles Times melder at Kelli Thomas, en tidligere innsatt ved fengselet Chowchilla i California skulle gjennomføre en biopsi og fjerne to cyster.

Hun signerte da et samtykke på at eggstokkene skulle fjernes hvis legene fant kreft, men understreket at hun ønsket barn i fremtiden.

Avisen skriver at Thomas var kreftfri, men at eggstokkene ble fjernet likevel.

Bekymret senator
Senator i California og styreleder i Komiteen for næring, profesjoner og økonomisk utvikling, Ted Lieu, som har oppsyn med delstatens medisinske råd, nevnte spesielt Dr. James Heinrich ved Valley State fengsel i et brev til det medisinske rådet.

«Spesielt bekymringsfullt var et utsagn fra Dr. James Heinrich, OB-GYN ved Valley State fengsel, som hevdet at sterilisering av innsatte ville kutte i velferdskostnadene for disse uønskede barna - siden de formerte seg hyppigere», skrev Lieu.

Senatoren understreket videre at eventuell økonomisk gevinst ved kirurgiske inngrep aldri må påvirke en leges beslutning.

Dr. Heinrich har ikke kommentert saken.

Avsløringene kommer samtidig som tusenvis av innsatte i California sultestreiker.

Fox News skriver at mer enn 30.000 fanger har deltatt som en protest mot utstrakt bruk av isolat og krav om bedrede forhold bak murene.

Få også med deg disse sakene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag