RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk gullår i 2005 - hva med 2006?

Sist oppdatert:
Det var et meget godt år for gull i 2005, men vil den gode trenden fortsette i 2006? Sjekk hva ekspertene mener her
Gullprisen har steget kraftig i 2005, og året går inn i historien som et meget godt år for det edle metallet. En av årsaken har vært sterk etterspørsel fra dette investeringsobjektet fra institusjonelle investorer, men også økt forbruk til smykker i særlig Asia har dradd opp gullprisen.

I 2005 har gullsprisen steget med rundt 25 prosent, og nådde det høyeste nivået på rundt 35 år i desember da et unse gull ble notert til 540,9 dollar. I begynnelsen av året var imidlertid gullprisen stabil på rundt 410 til 460 dollar per unse. Det melder Reuters.

Oppgangen startet i november da gullsprisen steg hele 19 prosent på en måned, og smalt gjennom den psykologiske 500 dollar-grensen.

Fredag handles gullet til rundt 513 dollar per unse, men det forventes at gullprisen vil stige videre i 2006, melder Reuters. Men forvent ikke at det er gratispenger å tjene på gull.

- Bullmarkedet vil fortsette for råvarer, men vil du ri på den ville oksen må du forvente en humpete ferd, uttaler Dawnay Day Quantum til Reuters.

Mindre produksjon

En av årsakene til at gullprisen har steget er at produksjonen har vært mindre. I et av de viktigste utvinningsområdene, Sør Afrika, har produksjonen falt med 15,4 prosent i tredje kvartal. Årsaken er restruktureringer og stengninger av gruver.

- Dersom gull beveger seg om følge av trender i dollaren eller rentenivået, så er det ingen garanti i varigheten av oppgangen. Men vår tese er at gull er i en lengre oppadgående trend som følge av mindre produksjon kombinert med forventninger om eskalering av evolusjonen til det kinesiske luksusmarkedet, mener JP Morgan ifølge Reuters.

Dollar-skilsmisse

Tidligere har gullprisen vært tett knyttet til utviklingen til dollaren. Men i 2005 har det nesten skjedd en slags skilsmisse i dette forholdet. I det siste kvartalet av 2005 har dollaren svekket seg, men gullprisen har skutt i været.

Ifølge Reuters spekuleres det derfor om en del sentralbanker rundt om kring i verden er på gull-kjøperen for å redusere sin avhengighet til dollaren.
accounts for about 77 percent of the metal jointly held by all such funds, saw volumes jump 134 percent to 254 tonnes from the start of 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere