RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk konkurrent til chablis

Sist oppdatert:
Muscadet er knasende tørr, og et godt og rimelig alternativ for chablis-elskere.

Når man skal ha en skikkelig tørr hvitvin til sjømat, tyr man gjerne til chablis, og det er absolutt ingenting galt med det. Men det er jo hyggelig å variere litt. Vi har presentert ikke så rent få tyske rieslinger, kanskje litt vel mange, vil nok noen mene, så det kan være greit å prøve noe annet.

Vi drar til den vestre enden av Loire, der hvor elven renner ut i Biscaya ved byen Nantes. Her finner vi distriktet Muscadet, hvor det lages tørre hvitviner på druen melon de bourgogne. Muscadet er delt i flere underdistrikter, hvor Muscadet de Sèvre-et-Maine av mange regnes som det beste. Viner som lagres på bunnfallet (døde gjærceller etc) får gjerne et mer komplekst aromabilde, og dette benevnes «sur lie» i navnet på vinen.

Vår vinanbefaling kommer fra produsenten Domaine du Grand Mouton. Den er fra den gode 1999-årgangen, og har altså allerede fått en del år på baken og dermed et mer modent og utviklet aromabilde. Vinen holder et høyere kvalitetsnivå enn de fleste standard chablis, som gjerne koster 30–50 kroner mer.

Métaireau Cuvée One sur Lie 1999, vnr 43291, kr 135, 87 poeng.

Strågul med et hint av grønt. Dufter som en mellomting mellom chablis og manzanilla sherry (men uten gjærpreget). Sitron, eple, salt sjø og nøtter. Slank i munnen, men likevel med god konsentrasjon. Frisk syre og lang, lett saltpreget ettersmak.

Den smaker veldig godt nå, men kan godt lagres 3–5 år.

Vi har allerede nevnt at denne vinen er god til fisk og skalldyr. Du skal imidlertid styre unna de mer spicy asiatiske variantene av sjømat. Der passer det bedre med mer fruktige viner laget på riesling eller sauvignon blanc. Til muscadet passer det best om sjømaten er mest mulig naturell (les: minst mulig «dill dall»), gjerne servert med hvitløksmajones (aïoli), brunet smør eller syrlig smørsaus (beurre blanc). Rå østers uten noe som helst tilbehør, er innertier.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere