*Nettavisen* Nyheter.

Sterk økning i rovdyrklager etter bondeseier

Oslo (NTB): I fjor høst vant sauebonden Ola Krokann over staten i en rovdyrerstatningssak fra 2008. I ettertid har stadig flere klaget på vedtak om rovdyrerstatning, melder Nationen.

17.02.14 06:39

Staten erstattet bare 16 av Krokanns 55 tapte dyr i 2008, men Sør-Trøndelag tingrett fastslo i fjor at han hadde fått for lite i erstatning. Flere av landets fylker har merket en markant økning av klagesaker på vedtak om rovdyrerstatning, med direkte henvisning til Krokann-saken, skriver Nationen.

- Fra enkelte områder har vi fått inn samlede klager med direkte henvisninger til dommen, så vi ser absolutt en sammenheng mellom Krokann-dommen og en god del av de klagene som er kommet inn, sier miljøverndirektør Stein Arne Andreassen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, et fylke som har fått inn mellom 80 og 100 klager på årets erstatningsoppgjør.

I fylkene Hedmark og Oppland er det kommet inn henholdsvis 66 og 13 klager på erstatningsoppgjøret, som er nærmere en dobling fra årene før.

Dommen fra Sør-Trøndelag påla miljøforvaltningen å endre kravene til dokumentert tap. Flere av sauebøndenes interesseorganisasjoner har nå kurset sine medlemmer i hvordan de skal klage.

- Med Krokann-dommen ble det gjort en ny rettsavklaring i forhold til hvordan erstatningsoppgjørene skulle gjennomføres, og vi hadde forventet at fylkesmennene endret sin praksis i tråd med dommen. Det har de ikke gjort, og det reagerer vi kraftig på. Derfor har vi, i samarbeid med Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, utarbeidet en mal som vi har sendt til alle sauebønder og oppfordret dem til å klage, sier Finn Erlend Ødegård, seniorrådgiver i Norges Bondelag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.