Gå til sidens hovedinnhold

Sterk, sterkere, sterkest

Cowboymat er en delikatesse for deg som er litt tøff.

Enkelt og greit
Tjor fast hesten, fyr opp et bål og lag skikkelig cowboymat. Len deg tilbake og nyt middagen mens du beundrer den flotte solnedgangen over prærien.

Cowboymat er utrolig lettvint. Ettersom den tradisjonelt tilberedes over åpen ild, kan det ikke være så mye hokuspokus.

Oksekjøtt på kyllingvis
I Texas er det fortsatt ganske mange cowboyer, og de spiser ikke hva som helst.

– Chicken-fried steak lages det ufattelig mye av i Texas. Det er ikke kylling, men oksekjøtt som har fått navnet fordi det tilberedes som fried chicken, forklarer den amerikanske kokken Craig Whitson. Han er opprinnelig fra Oklahoma, men har i en årrekke vært bosatt i Stavanger. Der driver han restauranten Craigs Kjøkken & Bar.

Ifølge Texas Restaurant Association selges det 800.000 porsjoner Chicken-fried steak i Texas hver eneste dag, i tillegg til dem som spises hjemme hos folk.

SLIK GJØR DU:
Til fire personer trenger du 800 gram oksemørbrad, og det første du skal gjøre er å slå det nesten i hjel med en kjøtthammer. Kjøttstykkene skal være 1,5 cm tykke når du er ferdig med dem. Dryss over salt og nykvernet pepper, og vend deretter stykkene i hvetemel. Varm olje i en jernpanne, og stek kjøttstykkene i ca fem minutter på hver side. Legg kjøttet på en varmetallerken mens du lager sausen, såkalt pan gravy. La det være igjen ca 4 spiseskjeer olje i stekepannen, og dryss 3 spiseskjeer hvetemel over. Hell så i 7 desiliter varm melk, vann eller oksekraft, og kok opp. Skru ned varmen, og la det småkoke i 5 minutter til sausen tykner. Rør godt av og til slik at sausen ikke fester seg til pannen. For en fyldigere saus kan du tilsette fløte. Ha i 1 teskje nykvernet pepper, kok i ytterligere 1 minutt og smak til med salt. Hell sausen over biffene, og server sammen med poteter og grønnsaker.

Tex-mex
Chili con carne er en annen cowboyfavoritt. Ingrediensene og inspirasjonen stammer til dels fra Mexico, men selve retten er fra Texas, som var en del av Mexico inntil 1836. Retten er med andre ord klassisk tex-mex.

Ifølge Whitson er det ingen grunn til å lage små porsjoner av chili con carne. Den blir bare bedre av å stå noen dager, så det er bare å slå på stortromma når du først kokkelerer. Det er også fullt mulig å fryse den ned.

Chili con carne kan fint spises alene, men kombiner gjerne med ris, tortillas, godt brød, bønner og frisk salat.

– Mange liker også tilbehør som maischips, revet cheddarost, hakket løk, hakket frisk chili, salsa og rømme, forteller Whitson.

Chipotle-chili
Chili er viktig i cowboymat, det skal rive litt i halsen når måltidet inntas. Whitsons tips er å kjøpe chilikrydder i innvandrerbutikker for å få det helt rent. Chilikrydderet i dagligvarebutikken inneholder ofte også andre kryddertyper.

Chipotle-chili er Whitsons personlige chilifavoritt, en fullmoden, rød jalapeño. Den finnes både tørket og røket, og du får den som hermetikk og i løs vekt.

– Røyksmaken er tydelig, og den smaker vidunderlig i chili con carne. Det er ikke ofte man kommer over chipotle-chili, så hvis du først gjør det, kjøp mye, lyder rådet fra Whitson.

Ta en potet
En skikkelig cowboyutgave av poteten er å bake den i ovenen til skinnet er ordentlig crispy. Skrap ut all innmaten, og mos det sammen med revet ost, for eksempel cheddar. Fyll potetskinnet med blandingen, og hvis du er tøff kan du jo blande i litt chili. Topp det hele med enda mer revet ost, og grill poteten i stekeovnen til osten har smeltet. Serveres selvfølgelig med bønner. For sprøest mulig skinn, pensle med litt smør mellom poteten og folien. Skjær så et kryss i toppen av potetskinnet før du pakker igjen og legger den i ovnen.

Fyll den med bønner, bacon, tomat, chili, ost, salsa, hakket løk, cottage cheese, majones, sjampinjong, tunfisk, røkt pølse eller chili con carne. Eller kanskje vil du smelte litt brie eller blåmuggost i poteten.

Etter så mye god mat, er det bare én ting som gjelder; en cowboystrekk!

Chiligryte

Falukorv med bønner og chilisaus

Pølsegryte med chili

Chili con carne

Tomat- og chipotlechilisaus

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut