OSLO (Nettavisen): Nordmenn bør bli langt flinkere til å beskytte seg mot sterk sol, og ikke minst beskytte barna bedre, mener seniorforsker Linn Nilsen ved Statens strålevern.

Se UV-indeksen og hva du kan gjøre for å beskytte deg

- Unngå å bli solbrent

- Norge ligger på toppen i verden når det gjelder andelen føflekkreft og også andelen som dør av det. Huden glemmer ikke, og den samler opp skadene. Det er solbrenthet vi må unngå, sier hun til Nettavisen i en uke der UV-strålingen er høy over hele Sør-Norge.

Les også: Sjekk satellittbildet onsdag morgen

Hun råder folk til å trekke inn i skyggen midt på dagen, ta på seg lette klær i sola, dekke til hodet, særlig hvis du er tynn i håret, og bruke solbriller.

- Gjør det også til en rutine å smøre deg inn før du går ut, selv om du ikke helt vet hvordan dagen blir, sier Nilsen.

Se dagens UV-indeks på nrpa.no

- Mer følsom hud

Særlig ber hun nordmenn passe godt på barna nå når UV-strålingen er på det mest intense:

- Barna har mer følsom hud enn voksne, og de har mange år foran seg og bør ikke samle opp for mange hudskader.

Nilsen sier det er det fine været som gjør at UV-strålingen nå er så intens.

- Ozonlaget er av og på og varierer naturlig fra dag til dag, men nå er det først og fremst det fine været som gir oss høy UV-stråling. UV-strålingen er også sterkest rundt sankthans, og det er jo nå, sier Nilsen og ber folk følge med på UV-varselet på yr.no.

Dette er nok til å pådra seg hudskade

Anbefalingene når det gjelder UV-stråling er at en halv til en hel time i sola når UV-strålingen er sterk (oransje nivå) er nok til å pådra seg mulig hudskade.

Ved moderat UV-stråling (gult nivå) kan du pådra deg hudskade etter 1-2 timer. Du kan se tabellen og det siste UV-varselet på yr.no her.

Se tabell her - så lang tid tar det før huden din kan bli skadet i sola

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt: