RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk vekst for industriproduksjonen

Sist oppdatert:
Industriproduksjonen i Norge har tatt seg klart opp de siste månedene, og trenden fortsatte i juni
SSBs produksjonsindeks for industrien, utenom olje, gass og kraft, viste en markant oppgang fra mai til juni, og ligger også godt over nivået fra i fjor.

Volumene i industrien har vist klar fremgang siden februar.

For juni viser indeksen en sesongjustert oppgang på 4,3 prosent. Fra juni i fjor viser et ukekorrigert tall en oppgang på 5,0 prosent.

SSB skriver at det i andre kvartal har vært økning i produksjonen av innsatsvarer og investeringsvarer i forhold til første kvartal, blant annet trelast- og trevareindustrien, treforedling og metallindustrien.

Det har derimot vært en nedgag på 1,7 prosent i produksjonen av konsumvarer fra første til andre kvartal. Dette gjelder blant annet nærings- og nytelsesmiddelindustrien og forlag og grafisk industri. SSB skriver det ikke, men det er vel naturlig å tro at dette har sammenheng med transportarbeiderstreiken.

Bakgrunn

Produksjonsindeksen for industrien publiseres månedlig av Statistisk sentralbyrå. Det kommer en totalindeks, men fokus er primært på et tall hvor olje- og gassutvinning samt kraftforsyning er holdt utenom. Indeksen måler volum.

Det oppgis både månedsendring og årsendring. I det første er det lagt inn sesongjustering. I det andre er det lagt inn ukekorrigering, hvor det korrigeres for ulikt antall arbeidsdager.

Industriproduksjonen svinger mye fra måned til måned og har normalt mindre direkte påvirkning på kurser i Norge enn i mange andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere