Gå til sidens hovedinnhold

Sterk vind i fjellovergangene lille julaften

Vind opp i stiv kuling kan gjøre fjellovergangene vanskelig for bilistene lille julaften, men utover kvelden ventes det roligere vær.

Vakthavende meteorolog Aurora Stenmark i Meteorologisk institutt sier til NTB at de som skal krysse fjellet lille julaften, bør følge med på værmeldingen.

– Det har vært mye vestavind med snø og vanskelige kjøreforhold. Det blåser sterkt, opp i stiv kuling i fjellet. Det er spesielt i Langfjella i sør det blåser sterkt. Utover kvelden blir det en liten dreining til nordligere vind, og da blir det litt roligere der. Litt lenger nord, rundt Dovre, blir det da litt sterkere vind, men ikke mye, sier Stenmark.

Hun legger til at været bør bli bedre i fjellområdene julaften.

Statens vegvesen melder at vinden skaper problemer på flere fjellstrekninger tirsdag.

På E 134 er det kolonnekjøring fra Vågslidtunnelen i Telemark til Haukelitunnelen i Hordaland. Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn. Det er kolonnekjøring for større kjøretøy.

På riksvei 9 er det kolonnekjøring på grunn av uvær på strekningen Hovden i Aust-Agder til Haukeli i Telemark.

Les også: Hvit jul i nesten hele landet

Klart og kaldt i Oslo

Sist ukes snøfall i Oslo, og det kalde været de siste dagene, gjør at hovedstaden får en hvit jul. Noe mer snøfall i hovedstaden innen julaften blir det derimot neppe.

– Det er svært lite sannsynlig. Det ser ut til å bli opphold og ganske pent. Det blir mildest tidlig på dagen, rundt to til tre minusgrader. Utover kvelden skal det bli kaldere og klart, sier Stenmark.

Det ser i det hele tatt ut til at store deler av landet får kaldt og klart vær julaften, med lite sjanse for snøfall.

Kyststrøkene på Sør- og Vestlandet ser ut til å få plussgrader og klart vær.

Les også: Sjekk det fantastiske værfenomenet over Østlandet

Stor rasfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder at det er betydelig rasfare på Vestlandet.

– Faregrad 3-betydelig betyr krevende skredforhold. En skiløper kan lett løse ut skred, og enkelte steder kan skred også gå av seg selv. Det kreves mye skredkunnskap for å bevege seg trygt i bratt terreng slik forholdene er nå, sier vaktleder i NVEs snøskredvarsling, Solveig Kosberg.

NVE anbefaler de som skal gå turer, å holde seg unna områder brattere enn 30 grader.

I resten av landet er skredfaren noe mindre. På Østlandet er faren 2-moderat, det samme er tilfellet i store deler av Nord-Norge.

På Vikafjellet er riksvei 13 i Hordaland og Sogn og Fjordane stengt inntil videre på grunn av fare for ras. (©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen