Sterke inntrykk i regjeringskvartalet

22. juli 2011 vil for alltid være en mørk dag i Norges historie, sier statsminister Erna Solberg (H), fire år etter angrepet som kostet 77 mennesker livet.

22.07.15 13:39

– De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsministeren da hun holdt sin tale ved vannspeilet foran Høyblokka.

Regjeringskvartalet bærer fortsatt et sterkt preg av eksplosjonen for fire år siden. Sponplater henger der det tidligere var vinduer i Y-blokka, en stor duk med tegninger av vinduer dekker fasaden av Høyblokka og både uniformert og sivilkledd politi og sikkerhetspersonell er utplassert i kvartalet og området rundt.

– 22. juli skapte sår som vanskelig vil gro, sa Solberg før hun la ned en krans med røde, hvite og blå blomster på vegne av regjeringen.


Vemodig og brutalt

Klikk på bildet for å forstørre.

KRANS: Statsminister Erna Solberg la ned krans under en minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo onsdag formiddag, fire år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Like bak vannspeilet på Johan Nygaardsvolds plass ligger inngangen til 22. juli-senteret, som ble åpnet offisielt av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

Etterlatte og pårørende har hatt mulighet til å se utstillingen tidligere i uken, og etter den offisielle åpningen fikk Solberg, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Jens Stoltenberg se senteret, hvor hovedrommet i utstillingen ligger i det som tidligere var kantinen i Høyblokka.

– Det er sterkt, vemodig og utløser mange følelser, sier Stoltenberg om å være tilbake der han tidligere jobbet. Han roser prosjektgruppen som har jobbet med utstillingen de siste seks månedene.

– Det var en sterk og brutal, men også enkel måte å formidle det som har skjedd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MØTTE: Parlamentspresident i Europarådet Anne Brasseur (t.v.), statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini og John Hestnes fra nasjonal støttegruppe under en minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo onsdag formiddag. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Skremmende holdninger

Minnemarkeringene er en påminnelse om at mange vil trenge støtte, omsorg og kjærlighet i lang tid framover, sa AUF-leder Mani Hussaini.

– Den forferdelige dagen mistet vi 77 umistelige. Fire år er lang tid for dem som har en tom stol ved middagsbordet, som mangler noen ved hver høytid, hver hverdag, sa Hussaini.

Foran flere hundre mennesker som hadde møtt opp til markeringen, understreket han at det er viktig å stå opp mot hat og fremmedfrykt.

– Vi ser at ekstremismen vokser på ny i Europa. Heller ikke her i Norge er terroristen alene om sine holdninger. Vi vet så altfor godt at det er farlig å ikke ta det alvorlig, sa AUF-lederen, og ordene ga gjenklang i bygningene rundt plassen.

– Aldri glemme

Få øyekroker var tørre da Vigdis Wisur og ektemannen Frank fremførte den nynorske versjonen av Stings «Fields of Gold», «Aks av gull» av Kjell Inge Torgersen, under markeringen.

Leder for den lokale Støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, sa talene fra statsministeren, AUF-lederen og parlamentspresident i Europarådet, Anne Brasseur, gjorde ham sterkt beveget.

– Vi må aldri glemme. Vi skal aldri glemme de 77, og vi skal alltid være på vakt for at dette aldri skjer igjen, sa han.

Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, sa under minnegudstjenesten i Domkirken at sorg er kjærlighetens pris.

– I boken «En dag i historien» forteller én av Utøyas overlevende at hun mistet broren sin der, og sier at sorgen er «bevis på at han var elsket”– både av henne og andre rundt dem, sier Kvarme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.