*Nettavisen* Nyheter.

Sterke meninger er også morsomt

Anti-klimaks forteller om en gjeng med venstreradikale som i stor grad prøver å få verden litt mer lik sin egen forestilling av hvordan ting skal være. Selvfølgelig ikke uten en god del problemer¿

Siri Pettersen vant i 2002 Bladkompaniets talentkonkurranse, og deretter var hennes stripeserie Anti-klimaks å se i flere av Bladkompaniets utgivelser. I vår vant hun SPROINGs debutant-pris , og forlaget lovet eget album til høsten. Nå foreligger debutalbumet, men på et annet forlag, nemlig det lille forlaget Seriehuset som startet opp i fjor.

Pettersen har oppgitt at hun har en bakgrunn fra Unge Høyre, selv om sympatien hennes i dag tydelig er i det motsatte politiske landskapet. Dette tvisynet har hun tatt med seg inn i Anti-klimaks, som handler om en gjeng unge og urbane radikale, og hvilke problemer, både globale og ikke minst lokale, som disse hanskes med.

Innledningsvis blir vi presentert for de sentrale aktørene i serien før albumet sparkes i gang med en historie om hvordan en gårdsplass ”reddes” fra Lidl-utbygging. Pettersen har en godt poengtert ide, men mangler noe på utførelse.

Persongalleriet i serien er relativt stort, og Pettersen omfavner på den måten de fleste anti-kampanjer. Problemet oppstår når hun skal skildre de enkeltes personlighet og verdensanskuelser, og samtidig deres innbyrdes forhold. På en måte manifesteres dette problemet visuelt, for den visuelle skildringen av figurene er også litt uklar. Det store persongalleriet gjør at vi ikke helt når fram til enkeltpersonene, hvem de er og deres særtrekk. Noen er utvilsomt mer fremtredende enn andre, men selv disse blir for meg noe utydelige. Jeg tror imidlertid at dette kan godskrives på kontoen for utvikling, slik at vi framover vil se en stødigere og mer fokusert serieskaper.

Når det er sagt, så er det mange gode og poengterte situasjoner som formidles, selv om hun nok kunne vært noe mer utleverende. Bakgrunnstegningene er noe av det flotteste jeg har sett i norske stripeserier, og når hennes visuelle teft for personene og timing også utvikles vil jeg tro at hun vil bli blant våre mest populære serieskapere. En indikasjon på dette finner vi i seriekonseptet Kråkene, som også er med i albumet. Her vises en større modenhet, og god formidlingsvilje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avslutningsvis vil jeg anbefale andre norske serieforlag å trekke lærdom av trykk-kvaliteten på utgivelsen. Selv om den (nesten) er trykket på politisk korrekt papir er den himmelhøyt over den standarden som vi er vant til fra andre såkalte Humor-album.

Les mer:
Siri Pettersen
- Kort biografi

Larsons Gale Verden og Smult

- Titler som har trykket Anti-Klimaks før

Slagg
- Serieskapere fra Trondheim, hvor Siri Pettersen er sentral, presenterer seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.