Torsdag ettermiddag ble evalueringsrapporten etter masseskytingen i Oslo lagt fram, og konklusjonen var knusende fra utvalget.

– Selv om PST satt på relevant egenprodusert etterretning om Matapour, delte PST ikke denne etterretningen med radikaliseringskontaktene i politiet som hadde ansvar for å følge ham opp. Blant annet delte PST ikke etterretning om relasjonen mellom Matapour og Bhatti, eller PSTs vurderinger av Matapours evne og vilje til å begå politisk vold, heter det i rapporten.

Og de legger til:

– Det er mulig at angrepet kunne ha vært avverget som følge av et varsel PST mottok fra E-tjenesten fem dager før angrepet inntraff. Dette varselet ble formidlet gjennom et hastemøte som E-tjenesten kalte inn til mandag 20. juni 2022, skriver utvalget.

Kaller inn justis- og beredskapsministeren på teppet

SV har allerede bedt Emilie Enger Mehl om å sporenstreks forklare seg for Stortinget. De fastslår at justis- og beredskapsministeren må møte opp allerede i dag.

– Dette er blant de verste angrepene i Norge i nyere tid og rapporten peker på at mye gikk galt. Da kan ikke Stortinget ta ferie før ministeren har redegjort for rapporten og det må avklares at Stortinget skal ha en rolle i det videre arbeidet, sier stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland, som sitter i justiskomiteen for SV, til NTB.

Og han fortsetter:

– Dette er rystende lesning, sier han om evalueringen av håndteringen til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det sviktet i flere ledd

KrF er også krystallklare på at justis- og beredskapsministeren må redegjøre for Stortinget så fort som mulig.

– Konklusjonene fra rapporten om 25. juni-angrepet er svært alvorlig. Det grusomme terrorangrepet mot skeive i fjor kunne kanskje vært unngått. Det er vondt å tenke på når vi vet at mennesker døde og ble skadet. Her har det sviktet i flere ledd, og det er skadelig for tilliten til de som har ansvar for å holde oss alle trygge.

– Nå må justisministeren og regjeringen handle raskt for å sikre at alle skal kunne føle seg trygge. Ingen skal måtte være redde for at den de er gjør dem til et terrormål. Her må det ryddes opp. Tiltak må settes inn raskt så skeive kan slippe frykt og utrygghet, sier KrFs justispolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, i en e-post til Nettavisen via sin pressesjef.

Mener at tilliten er tynnslitt

Venstre og Høyre er også rystet etter hovedfunnene som har kommet frem i evalueringsrapporten. Nå mener begge parti at Mehl balanserer på en tynn linje.

– Mehl har nå en gylden mulighet til å vise å vise handlekraft, og i tidligere situasjoner har hun ikke akkurat brukt de mulighetene særlig godt, sier Sveinung Stensland (H) til Dagbladet.

Venstre på sin side gir justis- og beredskapsministeren svært få sjanser videre.

- Nå må Emilie Enger Mehl vise at hun faktisk fortjener vår tillit som justisminister. Dette er den mest sjokkerende rapporten jeg har lest som stortingspolitiker, sier Grunde Almeland (V) til Dagbladet.

Til Nettavisen legger Almeland heller ingenting mellom linjene.

– Dette er den verste og mest alvorlige rapporten jeg noen sinne har lest som politiker. Den er knusende og klar i sin kritikk av PST sitt arbeid i forkant av terroren. Og det mørkeste med rapporten er at terrorangrepet kunne vært avverget, sier Venstre-politikeren.

Og han tilføyer:

-Vi ser også svært alvorlig på at politidirektøren valgte å avlyse Pride-paraden i fjor, noe som evalueringen i dag konkluderer med at var et brudd på menneskerettighetene. Det hviler et tungt ansvar på Emilie Enger Mehl i oppfølgingen av denne rapporten. Jeg synes for øvrig fint lite om at vi har en justisminister som gjennom hele håndteringen har pekt på andre, og når selve rapporten skulle presenteres så virker det som hun forsøker å gjemme seg. Hun forvalter et viktig ansvar for vår alles sikkerhet, og framover må Mehl vise at hun er verdig den tilliten hun har som statsråd, i den viktige oppryddingen etter terroren.

Klar på at Mehl må gå

Bistandsadvokat Sigurd J. Klomsæt mener kritikken mot PST etter skytingen 25. juni i fjor bør få konsekvenser for justisministeren Emilie Mehl.

– Mehl har det øverste politiske ansvaret for PST. Hun skal ikke detaljstyre PST, men hun har et ansvar. Det må hun ta ved å trekke seg tilbake, sier han til VG.

Klomsæt er bistandsadvokat for flere av de som ble rammet av terroren. Han mener tabbekvoten er brukt opp, at ordbruken i rapporten er forsiktig, men at talen er klar: PST har tabbet seg ut, og det er en kjempeskandale.

Justis- og beredskapsministeren har foreløpig ikke kommentert uttalelsene fra stortingspolitikerne, men har kommet med en uttalelse rundt evalueringsrapporten.

– Dette er en alvorlig rapport. Angrepet tok menneskeliv, og har rammet det skeive miljøet spesielt. Det fremstår som et terrorangrep, sier Mehl.

Hun sier rapporten er viktig og peker på flere svakheter.

– Alle skal være trygge på at denne rapporten skal og vil følges opp, sier hun, ifølge NTB.