*Nettavisen* Nyheter.

Sterke reaksjoner i Norge etter terrorangrep i Paris

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg møter pressen i Vandrehallen på Stortinget i forbindelse med skytedramaet mot det franske magasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Statsministeren, presseorganisasjoner og det offisielle Norge fordømmer aksjonen.

07.01.15 16:52

OSLO (Nettavisen): Erna Solberg møtte onsdag ettermiddag pressen i forbindelse med terroren i Paris. Hun karakteriserte angrepet som et forferdelig angrep.

Solberg fikk spørsmål fra Nettavisen om norske medier nå bør være bekymret.

- Det foreligger ingen informasjon som tilsier noen planer eller angrep knyttet til det. Det er alltid sånn at etter slike ting skjer internasjonalt, så vil våre myndigheter, altså PST, gjøre vurderinger av forholdene, så får vi vente å se om de kommer med nye vurderinger, ser Solberg.

- Er terrortrusselen mot Norge stor?

- Den er høynet i forhold til tidligere, og det er blant annet på grunn av IS' frammasj og fremmedkrigere som rekrutteres. Vi har også sett at i andre land, så blir folk inspirert av dette. Men aksjoner har vært særlig rettet mot det som man har sett på som politiske og offentlige representanter for myndighetene, som politi og forsvar. Det er også den vurdering som ble gitt av PST i høst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)

- Vi må aldri være naive. Hvor det slåes til og mot hvem, kan være avhengig av hvor godt man er beskyttet, men det er også litt tilfeldig. Det vi ser nå, uten å si at det var tilfellet i Frankrike, er tilfeller av terror der en eller to personer er inspirert av noe, ikke styrt av det. Men ingen land er helt beskyttet, sier Solberg til Nettavisen.

- Er du redd for ytringsfriheten i Norge?

- Ytringsfriheten er noe vi må passe på, men vi er en del av denne verden, og trusselen er generelt større enn tidligere, nettopp på grunn av ekstremistenes fremmarsj.

- Forderdelig
En av de første som kommenterte terrorangrepet i Norge var Sylo Taraku, generalsekretær i LIM (Likhet, Integrering og Mangfold).

- Det er forferdelig og opprørende å høre om det feige terrorangrepet mot lokalene til et fransk satirisk blad i Paris. Vi må signalisere enda tydeligere denne gangen at ingen religiøs fanatiker skal få diktere hvor grensene for ytringsfrihet skal gå i Europa, sier Taraku.

FØLG LIVE-DEKNING AV PARIS-TERROREN HER

Stoltenberg: - Kan aldri aksepteres
Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg fordømmer angrepet på vegne av alle medlemslandene.

- På vegne av alle NATOs 28 allierte uttrykker jeg full solidaritet med Frankrike i deres kamp mot terrorisme. Det er viktig at vi alle står sammen i kampen mot terrorisme. Terror kan aldri unnskyldes eller aksepteres, sier Stoltenberg.

Onsdag ble tolv personer drept og rundt 20 personer skadet i et terrorangrep mot den franske satireavisen Charlie Hebdo. To gjerningsmenn skal ha tatt seg inn i redaksjonslokalet til avisen, der flere personer ble skutt.

Også to politimenn skal ha blitt drept i angrepet.

Les også: Her skyter de mot fotografen

Solberg: - Avskyelig
Erna Solberg skal møte pressen i Vandrehallen på Stortinget klokken 16 onsdag, men skriver følgende på Twitter:

«Skytingen i Paris er en tragisk og feig handling, både tapene av menneskeliv og det avskyelige angrepet på ytringsfriheten».

HTML EMBED


Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik er rystet over terrorhandlingene i Paris.

– Våre tanker går til dem som er rammet og familiene deres. Det er jo snakk om regelrette henrettelser av forsvarsløse mennesker. Nå må franske myndigheter få tak i de skyldige og sørge for at de får sin rettmessige straff, sier Nesvik til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg fordømmer terrorangrepet i Paris. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Les også: - Dette er et grotesk angrep

Utenriksminister Børge Brende (H) slutter seg til rekken av dem som er sjokkert over angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

«Dypt rystet over terrorangrepet i Paris. Uakseptabelt angrep mot uskyldige og ytringsfriheten.» melder utenriksministeren på Twitter onsdag ettermiddag.

HER KAN DU VISE DIN SYMPATI MED TERROROFRENE I PARIS

Slår ring om ytringsfriheten
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kjenner Charlie Hebdo fra sin tid i Paris. Også han fordømmer angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ap-leder, Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud

– Det er opprørende og grufullt. Som samfunn må vi fordømme angrepet på det sterkeste samtidig som vi slår ring om ytringsfriheten, sier Støre til NTB.

Venstre-leder, Trine Skei Grande, mener angrepet er ekstra alvorlig, fordi det rammer ytringsfriheten.

– Dette er selvsagt grusomt for de menneskene som rammes. I tillegg er dette en mye større sak enn bare disse enkeltpersonene, fordi det dreier seg om selve institusjonen de står bak og de verdiene som forvaltes av pressen, sier hun til NTB.

– Det skal ikke være farlig å være journalist, understreker Skei Grande.

Les også: La ut IS-Tweet rett før angrepet

Frykter uro i mediene
Også presseorganisasjonene i Norge er rystet etter terrorhandlingen.

– Dette er sjokkerende og tragisk for alle som har det minste hjerte for presse og ytringsfrihet, sier lederen for Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

Jensen sier han håper de som forsøker å stanse fri medier ikke lykkes.

– Samtidig har jeg stor forståelse for at det nå kan oppstå betydelig uro i franske medier og at man føler seg utrygge. Det skulle bare mangle, sier Jensen til NTB.

Han sier han ikke har forutsetning for å vurdere hvilken betydning Paris-angrepet har for trusselbildet mot norske medier.

– Men vi vet jo at flere medier i Danmark har ganske strenge sikkerhetstiltak. De har levd med trusler i flere år, blant annet knyttet til karikaturstriden, sier Jensen.

Kokkvold: - Ikke overrasket
Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier han ikke er overrasket over angrepet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

– Det som har skjedd er grusomt, men for meg er ikke dette overraskende. Jeg mener det har vært naivt som enkelte har antydet, at advarslene fra PST og andre etterretningsorganisasjoner har vært overdrevet. Faren for den islamistiske terroren er heller underkommunisert enn overdrevet, sier Kokkvold til NTB.

Han sier at det er viktig nå ikke å få panikk.

– Dette var faktisk ventet, og det er viktig ikke å få panikk og la dette gå utover fredelig muslimer, sier Kokkvold.

Reportere uten grenser: - Svart dag
– Et angrep på en redaksjon med maskinvåpen er en type vold vi er vitne til i Irak, Somalia eller Pakistan. Hadde vi ventet slik grusomhet i Frankrike?, sa Reportere uten grensers leder Christophe Deloire da han besøkte angrepsstedet i Paris onsdag.

Organisasjonen har selv base i den franske hovedstaden, og understreker at dette er en svart dag i landets historie.

– Et mareritt er blitt virkelighet. Dette terrorangrepet markerer en svart dag i Frankrikes historie, sier Deloire.

Verden rystet over terroangrep
Verden over kommer det reaksjoner og fordømmelser på terrorangrepet.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kaller angrepet umenneskelig og barbarisk.

– Jeg er dypt sjokkert over det brutale og umenneskelige angrepet som rammet Charlie Hebdo, skriver Juncker i en uttalelse.

– Dette er en utålelig handling, et barbari som berører oss alle som mennesker og europeere. Mine tanker går til ofrene og deres familier. Jeg gir på egne og EU-kommisjonens vegne uttrykk for den største solidaritet med Frankrike, fremholder han.

En rekke statsledere fordømmer også terrorangrepet.

Les også: Politimann skutt i kaldt blod

Putin: - Fordømmer terror

- Moskva fordømmer alle former for terrorisme. Presidenten uttrykker sine dypeste kondolanser til de pårørende, innbyggerne i Paris og hele Frankrike, uttalte Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS onsdag.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier hun reagerer med sorg og sinne etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

– Helt forsvarsløse og uskyldige mennesker har blitt ofre i det som ser ut til å være et angrep på ytringsfriheten. Jeg vil gjerne uttrykke min sorg, forferdelse og sinne over hendelsene i Paris. Og jeg fordømmer gjerningsmennene som står bak det brutale og hensynsløse angrepet, sier Thorning-Schmidt.

Les også: – Dette er en beksvart dag

USA: - Fordømmer på det sterkeste
Det hvite hus fordømmer terrorangrepet i Paris, der minst tolv mennesker ble drept.

– Vi fordømmer dette angrepet på det aller sterkeste, sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

– Vi føler med familiene til dem som ble drept eller såret, sier han videre.

Merkel: - Usselt
Tysklands statsminister Angela Merkel sier angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo er et angrep på samfunnets kjerneverdier.

– Dette er ikke bare et angrep på franske borgere. Det er også et angrep på pressefriheten og ytringsfriheten, kjerneverdier i vår demokratiske kultur, sier Merkel i en uttalelse.

I et kondolansebrev til Frankrikes president François Hollande beskriver hun angrepet som usselt.

– Jeg ønsker å uttrykke sympati fra det tyske folk til deg og dine landsmenn. Jeg vil også uttrykke min egen sorg og kondolanser til familiene til de drepte, skriver Merkel i brevet.

Storbritannias statsminister David Cameron fordømmer angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og kaller det motbydelig.

– Drapene i Paris er motbydelig. Vi står sammen med det franske folk i kampen mot terror og til forsvar for ytringsfriheten, skriver Cameron på Twitter.

Hollande: - I sjokk
En rystet president François Hollande nølte ikke med å dra til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris kort tid er etter terrorangrepet.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Hollande var tydelig preget av angrepet i Paris onsdag formiddag og kalte det en terrorhandling da han møtte pressen utenfor satiremagasinets redaksjonslokaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den franske presidenten, Francois Hollande, ankommer hovedkontoret til Charlie Hebdo, der terrorangrepet skjedde onsdag. Foto: Kenzo Tribouillard (Afp)

– Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen, sa Hollande og bekreftet at elleve mennesker var drept mens fire andre er alvorlig såret.

– Vi tenker i dag på ofrene for denne tragedien og deres pårørende, sa han.

Presidenten sa videre at myndighetene nå har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak over store deler av Paris og omegn.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten. Men vi må vise at vi står sammen i dette landet. Vi er et liberalt land, derfor møter vi ofte trusler. Men ingen skal tro at de kan true oss til stillhet. Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa Hollande.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag