Sterke reaksjoner på Aishas historie

Foto: Faksimile

Historien om 18 år gamle Aisha som ble lemlestet av ektemannen fordi hun forsøkte å rømme hjemmefra vekker reaksjoner - også hos Nettavisens lesere.

04.08.10 15:17

-Taliban er ondskap uten like. Stakkars kvinner som bor i et muslimsk land, og Afghanistan er et av verdens verste land for kvinner og vokse opp i, skriver «Bitten» i kommentarfeltet på saken Nettavisen presenterte tirsdag.

Les også: - Vi taper ikke kampen mot terror

Lemlestet av ektemannen
Vår sak omtalte forsidesaken i siste nummer av Times Magazine. Et bilde av en ung afghansk kvinne med avskåret nese illustrerer historien om 18 år gamle Aisha som ifølge artikkelen forsøkte å rømme hjemmefra og ble brutalt straffet av svigerbroren og ektemannen på ordre fra en Taliban-kommandant som opptrådte som dommer.

Mens svigerbroren holdt henne fast, tok ektemannen fram en kniv og skar av henne ørene og deler av nesen. Times-artikkelen handler om kvinnenes stilling i det afghanske samfunnet og spør hva slags skjebne som venter dem dersom Taliban igjen får større spillerom. «Hva skjer dersom vi forlater Afghanistan?» var overskriften på forsiden av Times Magazine.

Les også: Mishandlet av Taliban

Tirsdag sa Pakistans president Asif Zardari at det internasjonale samfunnet er i ferd med å tape krigen mot Taliban. Fredag skal han besøke Storbritannias nye statsminister David Cameron.

«Ingenting med islam å gjøre»
- Det disse såkalte mannfolka gjør har ingenting med islam og gjøre. Det er kultur. Islam sier at man skal beskytte kvinnen, behandle henne med respekt, skriver en annen av Nettavisens lesere, «Leo Kain».

«Skulle ønske det ikke fantes menn»
- Jeg blir så provosert. Noen ganger skulle jeg bare ønske det ikke fantes menn. Hvordan kan noen skade et annet menneske? Dette er bare helt sykt, og så urettferdig. Håper virkelig noen setter en stopper for dette. Hvorfor er det alltid bare kvinner/jenter som blir "straffet"? Hvorfor skal bare kvinnen straffes dersom hun er utro og ikke mannen hun har hatt samleie med? Uff!!!! Dette er ikke religion de praktiserer, men det er en forvrengt religion hvor de tror mannen kan herske over kvinnen. Islam sier at mannen og kvinnen stiller likt, men har ulike oppgaver. Håper det kommer en ikke- kvinnefiendtlig imam snart som vil kjempe for kvinner, for de barbariske mennene der nede vil aldri høre på en kvinne, kun sin sort, skriver «Yasmin».

«Har ingen ære»
- De påberoper seg ære og respekt, men fortjener ingen av delene. Verken respekt eller ære kan tilranes ved hjelp av vold og trusler. Du har ingen ære om du må ty til slikt og respekt opprettholdt ved hjelp av frykt kan ingen mann av ære si seg fortjent med og fortsatt ha æren i behold, skriver «Fjodor»

- At jenten ble lemlestet, og at mange andre grusomheter utført av ekstremistene er utvilsomt riktig å dekke, men det kommer nok aldri en artikkel i Time om de mange tusener sivile som blir drept av dronefly i Pakistan, eller bombet i Afghanistan, eller som dør i en kunstig borgerkrig i Irak, skriver en annen leser i kommentarfeltet.

- Aisha ble mishandlet mens det står tusener av vestlige soldater i landet allerede. Dette er kvinnenes skjebne NÅ, skriver «Birger».

Venter på operasjon
Lemlestelsen av Aisha skjedde i fjor. Nå befinner hun seg på et kvinnesenter. Ifølge nyhetsbyrået AP har Time og hjelpeorganisasjoner samlet inn penger for at hun skal bli opererert. Ifølge tidsskriftet stilte Aisha opp fordi hun ønsket å vise hva som venter i Afghanistan dersom Taliban gjenvinner makten som de mistet under den USA-ledete invasjonen i 2001.

Flere har uttrykt sin bekymring for at en fredsløsning i Afghanistan vil måtte innebære kompromisser med Taliban som kan bety et alvorlig tilbakeslag for kvinners rettigheter og stilling i samfunnet.

Mange meninger om Aisha-saken
Saken om Aisha har utløst svært mange leserkommentarer både på Times nettside, en rekke andre nettaviser og sosiale nettsteder.

Ikke alle liker Times' bruk av bildet.

- Det er et uheldig eksempel på sensasjonsjournalistikk som toner ned det afghanske kvinner har oppnådd, skriver antropologiprofessor Daniel Martin Varisco på bloggen Tabsir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.