Onsdag ble det klart at Trond Giske ikke blir nestleder i Trøndelag Arbeiderparti. Isteden ble han innstilt som fylkesstyremedlem med plass i det mektige arbeidsutvalget.

Giske-comebacket kommer bare et drøyt år etter at han trakk seg som nestleder i Ap etter flere varsler om seksuell trakassering, og flere reagerer kraftig på at han nå ligger an til å få et nytt tillitsverv.

En av dem er Ap-veteran Grethe Fossum, som satt i 12 år på Stortinget for Ap fram til 2005, og i Arbeiderpartiets sentralstyre i åtte år fram til 2000.

– Jeg syns det er trist. Dette betyr at de som har vært ofre for trakassering fra Giske veier mindre enn Trond Giske, sier hun til NRK.

– Jeg mener Giske bør finne seg noe annet å gjøre. Når du ikke har tillit, hjelper det ikke at du er en god kommunikator eller flink politiker, fortsetter hun.

– Vurderer medlemskapet

Fossum er ikke alene om å mene at Giske burde trekke seg fra partiet. Fredrik Mellem, leder i Aps største partilag Oslo Arbeidersamfunn, skriver i en epost Aftenposten har fått tilgang til at han ville forlatt Ap hvis han var Giske.

– Jeg er av den generelle oppfatning av at tillitsverv generelt bør innehas av tillitsverdige personer. Jeg ville med andre ord overhodet ikke vært inne på tanken om å søke nye posisjoner i Arbeiderpartiet, skriver han.

Samtidig opplyser han at han etter debatten rundt Giskes kandidatur har fått en rekke henvendelser fra medlemmer som spør om hva som foregår, og om det «ikke er noe som kan gjøres».

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra trofaste medlemmer gjennom mange år, som sier at de nå har tatt medlemskapet opp til vurdering. Da er det på tide å si ifra at det «det er noen voksne hjemme i Ap», sier Mellem til Aftenposten.

Splittede ordførere

Det er ikke bare i Oslo Giskes mulige comeback vekker reaksjoner . NRK har vært i kontakt med seks av Aps ni kvinnelige ordførere i Trøndelag og to av dem, Namsos-ordfører Arnhild Holstad og Lierne-ordfører Bente Estil, er klare på at det er for tidlig til å gi Giske et nytt tillitsverv.

Et flertall av dem – deriblant Trondheim-ordfører Rita Ottervik og Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold – støtter imidlertid innstillingen fra valgkomiteen.

– Saken er avsluttet, og det er rom for å komme tilbake. Trond er en flink politiker som har vært, og er, viktig for Trøndelag, sier Tømmervold til NRK.

Samtlige av ordførerne sier for øvrig til kanalen at de tror valgkomiteens innstilling får flertall, selv om de venter heftig debatt.

– Tar tid

Verken Aftenposten eller NRK har lyktes i å få en kommentar fra Giske selv, og verken partileder Jonas Gahr Støre eller noen andre i Ap-ledelsen ønsker overfor NTB å kommentere utspillene.

Tidligere har Støre understrekt at saken mot Giske er avsluttet og at det ikke er noen formelle hindre i veien for at han kan få nye verv i partiet. Samtidig erkjenner han at saken har vakt reaksjoner.

– Saken har skapt engasjement, og jeg har forståelse for dem som mener at varslersakene vi behandlet i fjor, ikke er mindre alvorlige i år. Tillit er noe det tar tid å gjenopprette, sa Støre i et intervju med NTB onsdag.

(©NTB)