Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterke tall, mørke utsikter

Konsernsjef Pål Engebretsen i Bergen Group BBG
Konsernsjef Pål Engebretsen i Bergen Group BBG Foto: (Selskapet)
Resultatbedring, men ordreboken skrumper fortsatt.

Skipsverftkonsernet Bergen Group oppnådde 5,1 milliarder i omsetning 2009 og leverer et rekordhøyt driftsresultat før av- og nedskrivninger på 416 millioner.

-Disse resultatene styrker Bergen Group som et ledende internasjonalt maritimt konsern, sier konsernsjef Pål Engebretsen.

I fjerde kvartal fikk konsernet et driftsresultat på 37 millioner kroner, opp fra 30 millioner kroner i samme periode i 2008.

Driftsinntektene endte på 1.269 millioner kroner, ned fra 1.384 millioner kroner i samme fjorårsperiode. Resultat før skatt endte på 10 millioner kroner, opp fra 9 millioner kroner i 2008s siste kvartal. Driftsresultat før av - og nedskrivninger endte på 145 millioner kroner, opp fra 55 millioner kroner. Dette gir en EBITDA-margin i kvartalet på 11,4 prosent.

Ordretørke
Det gode resultatet kommer som følge av riktig strategi og bedret gjennomføringsevne, sier konsernsjefen.

- Bergen Group har styrket sin posisjon som et ledende maritimt konsern med fokus på offshorevirksomhet og avansert skipsbygging, konstaterer konsernsjefen.

Samtidig må verftskonsernet konstatere at det er ordretørke, og at det går på reservene løs. Ordrereserve ved utgangen av 2009 var på 4,2 milliarder kroner, ned fra 5 milliarder kroner ved utløpet av tredje kvartal i fjor.

Utfordringer - Aktivitet på lavbluss
Ordrereserven vurderes likevel som tilstrekkelig til å sikre et aktivitetsnivå på linje med fjoråret i flere av konsernets selskaper. Utfordringene er knyttet til offshore i første halvår og skipsbygging i fjerde kvartal.

- Vi konstaterer at aktivitetsnivået innenfor olje- og gassindustrien fremdeles er på lavbluss, og er forberedt på at usikkerheten vil kunne vedvare utover i første halvår. Men samtidig har vi styrket vår posisjon i dette segmentet gjennom investeringer, nye kunderelasjoner og gjennomførte oppdrag. I forhold til den forventede aktivitetsøkningen i et noe lengre perspektiv representerer offshore-divisjonen et spennende og viktig vekstområde for Bergen Group, sier Engebretsen.

Innenfor skipsbygging forventer konsernet høy aktivitet gjennom hele 2010. Hele fem nybygg skal leveres i løpet av året. Divisjonen har flyttet deler av oppdrag og ressurser mellom verftene for å optimalisere utnyttelsen av kapasiteten gjennom året.

Finansiering til BOA Offshore
Konsernet opplyser også at det fremdeles usikkerhet knyttet til når rederiet BOA Offshore får på plass fullfinansieringen av fire kontraktsfestede byggeprosjekter som skal gjennomføres ved Bergen Group Fosen i Trøndelag.

- Selv om dette per i dag medfører en usikkerhet rundt aktivitetsnivået ved verftet på Fosen i fjerde kvartal, er det grunnlag for optimisme med tanke på å finne løsninger som genererer arbeid på disse kontraktene innen utgangen av året, sier Engebretsen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!