RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkere inflasjon enn ventet

Sist oppdatert:
Den norske inflasjonen steg mer enn ventet i september med elektrisitetsprisen i førersetet.
Det går frem av tall for inflasjonen i Norge som SSB har lagt frem tirsdag morgen.

Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, som er konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer, steg med 0,5 prosent i september sammenlignet med september i fjor. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans hadde makroøkonomene ventet en oppgang på 0,3 prosent i snitt med 0,4 prosent som det høyeste anslaget.

I august var tolvmåneders veksten i KPI-JAE på 0,4 prosent.

Konsumprisindeksen steg med 2,6 prosent på tolvmåneders basis, mot 1,9 prosent i august. Det var ventet en økning på 2,3 prosent ifølge TDN Finans. Prisveksten fra august til september var alene på 1,4 prosent.

Ifølge SSB var det oppgangen i strømprisen som var den viktigste enkelt faktoren bak inflasjonsøkningen, men også de fleste andre konsumgruppene viste oppgang. Økning i strømkomponenten var hele 21 prosent fra august til september. Oppganen fra september i fjor er på voldsomme 48,1 prosent.

En annen forklaringen på hoppet er avslutning av sommersalget i august, noe som førte til en oppgang i prisene på klær og sko på 7,9 prosent fra august til september.

Hotelltjenester viste en prisoppgang på 6,8 prosent. Deler av prisoppgangen innen hotelltjenester kan skyldes at det fra 1. september 2006 ble innført 8 prosent merverdiavgift blant annet på utleie av hotellrom og hytter.

Høyere priser på tjenester bidrar også til veksten, men i atskillig mindre grad enn elektrisitetsprisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere