RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkt år også utenfor børs

Sist oppdatert:
Oppkjøp av ikke børsnoterte og børsnoterte selskaper fra såkalt private equity grupper og andre ikke børsnoterte konkurrenter nådde nye høyder i Europa i 2005.
Det viser den årlige oversikten for aktiviteten i det europeiske privat equity-markedet som publiseres av Incisive Media og Candover under navnet Unqoute Barometer.

Totalt ble det gjort oppkjøp og andre transaksjoner utenfor børs for 125 milliarder euro i fjor. Det er en økning på voldsomme 40 prosent sammenlignet med 2004. De viktigste driverne bak veksten i private equity-transaksjoner var oppkjøp av mellomstore og store bedrifter i Storbritannia og på kontinentet, men også det norske markedet utmerket seg i fjerde kvartal.

Tallene omfatter det vestlige Europa, og volumet i fjerde kvartal endte 33 milliarder euro, ned fra 35,5 milliarder i tredje kvartal. En økning på 30 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2004. Tallene omfatter ikke oppkjøp børsnoterte selskaper gjør av hverandre, men derimot dersom privateide selskaper kjøper opp hverandre eller kjøper selskaper av børs.

Maquaire Banks oppkjøp av det norske Dyno Nobel-konsernet ragerer som det fjerde største oppkjøpet i fjerde kvartal i fjor med en transaksjonsverdi på 1,4 milliarder euro. Dyno oppkjøpet bidro til av Norden i transaksjonsverdi passerte det britiske markedet i fjerde kvartal. Samlet transaksjonsvolum i Norden i fjerde kvartal endte på 6,6 milliarder euro.

Det var de store oppkjøpenes år i fjor viser tallene, for selv med rekordhøyt transaksjonsverdi, så falt antallet transaksjoner fra 1.115 i 2004 til 1.047 i 2005. Rene oppkjøp sto for 94 prosent av verdiene i fjor.

- Det europeiske privatkapitalmarkedet har oppnådd et nytt rekordår med transaksjonsverdier i 2005 som slår alle tidligere år. Den klareste trenden har vært kontinuerlig skift mot et større antall store dealer og færre mindre transaksjoner. Uten en katastrofe, ser 2006 like aktivt ut for oppkjøp og nye rekorder for transaksjonsstørrelser ventes satt. Europas første 20 milliarders oppkjøp må være på trappene, sier adm. direktør Marek Gumienny i Candover i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere