RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkt handelsoverskudd fra Kina

Sist oppdatert:
Den kinesiske eksportmaskinen raser av gårde i et enda kraftigere tempo. Sjekk handelstallene og hvorfor EU og USA er sur her
Kinas eksport vokser raskere enn importen for syvende måned på rad.

Eksporten fra Kina økte med 30 prosent fra samme periode i fjor i mai. Importen økte 'bare' med 15 prosent i samme periode. I mai var eksporten fra Kina verdt voldsomme 58,4 milliarder dollar, mens importen har en verdi på 49,4 milliarder dollar. Det skriver Bloomberg News.

Handelsoverskuddet endte på 8,99 milliarder dollar i mai, fra 4,59 milliarder i april.

Økonomer mener at den svakere veksten i import er et uttrykk for at etterspørsel drevet av investeringer nå går ned, og at mye eksport nå blir byttet ut av innenlandsk produksjon.

EU og USA har åpent og med harde ordelag protestert mot Kinas enorme eksportvekst. Mye av eksporten fra Kina er innenfor tekstiler, og dermed ryker arbeidsplasser som er viktige blant annet for hardt pressede Itala.

Både EU, men især USA, har presset Kina knallhardt for å åpne sin handelsvaluta, Yuan, fra dagens fastkursregime som i realiteten fører til at kinesiske varer blir billigere enn de skulle vært dersom valutaen var i fri flyt. Kina har så langt nektet dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere