Sterkt kvartalsresultat for SAS

Foto: NTB Scanpix

05.09.13 08:41

SAS fikk et resultat før skatt på 1,1 milliarder svenske kroner i tredje kvartal, nesten 400 millioner mer enn i samme kvartal i fjor. Inntektene endte på 11,6 milliarder svenske kroner.

– Det er gøy å se at vårt restruktureringsprogram fungerer som ventet og SAS avslutter tredje kvartal sterkt med et positivt resultat før skatt på 1,12 milliarder svenske kroner, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS i en melding.

Når salget av Widerøe er ferdigstilt i løpet av september har SAS solgt eiendeler for 2,7 milliarder svenske kroner.

I tillegg har den tidligere skandinaviske flygiganten økt trafikken gjennom sommeren.

Tomme kontorer - fulle fly
Informasjonssjef Knut Morten Johansen er meget tilfreds med utviklingen.

- Vi har mange tomme kontorer, men fulle fly, sier Johannsen til Nettavisen NA24.

Med det sikter han til at SAS i Norge har redusert administrative medarbeidere fra 4.300 i 2005 til dagens 100.

- Men vi ansatte 200 nye kabinansatte rett før sommeren og skal øke produksjonen ytterligere i løpet av høsten, sier Johansen.

Totalt har SAS kuttet kostnadene med flere milliarder kroner. I dag jobber det 12.000 ansatte i hele konsernet, men det skal ned til 9.000 når out sourcingen av bakkemannskapet er i boks.

Nye fly og nye ruter
Fra 2015 og videre vil SAS oppgradere flåten med fire nye A330 og fra 2018 vil fase inn åtte Airbus A350.

– Vi har skrevet under en intensjonsavtalen med Airbus om en fornyelse av langdistanse flåten vår, som vil gi oss et konkurransefortrinn, sier Gustafson.

Konkurransen i europeisk luftfart er fortsatt sterk, men som et lite lysglimt steg det skandinaviske markedet med hele seks prosent.

I løpet av sommeren åpnet SAS 32 nye ruter, som bidro til passasjerveksten på 5,3 prosent.

Bedret produktivitet
– Vi har i dette kvartalet kunnet øke trafikken gjennom en markant forbedret produktivitet. I løpet av sommeren åpnet vi 32 nye ruter som bidro til at passasjerinntektene økte, samtidig som driftsutgiftene gikk ned, sier Gustavson som også legger stor vekt på den nye avtalen med Airbus om kjøp av tolv langdistansefly for 20 milliarder kroner.

Tredje kvartal i SAS' forskjøvne regnskapsår går fra mai til juli. Selskapet som i mange år har vært betegnet som kriserammet, og som så sent som i fjor høst sto på kanten av stupet, hadde en omsetning på 11.593 millioner svenske kroner, en liten nedgang fra samme periode året før.

Selskapet melder om et fall i den såkalte yielden med 0,6 prosent. Dette er tallet som angir inntektene per passasjer. Årsaken er sommerens ekspansjon.

– Det tredje kvartalet er sesongmessig sterkt, men først og fremst bekrefter dette effekten av vår etablerte strategi og at vi har gjort store framskritt. Med større finansiell stabilitet og mer konkurransedyktig kostnadsstruktur, har vi skapt rom for å satse offensivt og investere i vår kundegruppe, sier Gustavson.

Forutsatt at det ikke skjer noe uforutsett i omverdenen, tror konsernsjefen SAS vil å oppnå et driftsresultat som passerer tre prosent og et positivt resultat før skatt for hele året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag