RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkt preget enke ba foreldrene forlate salen


FORKLARER SEG: Den fornærmede kvinnen forklarte seg mandag ettermiddag i Oslo tingrett. Hennes foreldre er tiltalt for å ha drept hennes ektemann og hans far og bror i Pakistan. Her sitter kvinnen sammen med sin bistandsadvokat, Monica Lincbeck (til høyre) og tolken (til venstre).
FORKLARER SEG: Den fornærmede kvinnen forklarte seg mandag ettermiddag i Oslo tingrett. Hennes foreldre er tiltalt for å ha drept hennes ektemann og hans far og bror i Pakistan. Her sitter kvinnen sammen med sin bistandsadvokat, Monica Lincbeck (til høyre) og tolken (til venstre). Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Foreldrene forlot rettssalen før den unge enken vitnet om drapet på ektemannen.

- Jeg fikk ikke bestemme selv. Hadde jeg fått lov, så hadde de ikke tatt liv av NN eller hans far og bror, fortalte den 25 år gamle kvinnen i Oslo tingrett.

- De ville bestemme hvem jeg skulle gifte meg med. Jeg likte NN men han likte ikke de.

Mandag startet den fornærmede 25 år gamle kvinnen sin forklaring i Oslo tingrett. Hun mistet ektemannen sin da foreldrene, i følge tiltalen,  bestilte drapet på hennes ektemann, og hans far og bror.

Les egen sak: Overførte penger etter trippeldrapet i Pakistan

Den 25 år gamle kvinne fortalte at hun hadde gjort noe som var lite ærefullt for familien.

-Æren er at jenta skal gifte seg med en partner som foreldrene bestemmer. Gutter kan gifte seg med hvem de vil, selv om familien er i mot, sa kvinnen i retten.

- Hva er dårlig ære? spurte aktor Guro Hansson Bull den unge kvinnen.

-Det er det jeg har gjort. Å gifte seg med den jeg vil bak deres rygg. I skjul, sa hun.

Giftet seg i hemmelighet

Kvinnen gikk på videregående skole da hun i 2011 giftet seg i all hemmelighet med den nå avdøde mannen. En mann hun møtte i 2008, da hun var 18 år.

-Det startet med at de begynte å skjønne at jeg viste interesse for NN (den avdøde ektemannen hennes). Jeg ble kjent med NN i 2008. Det var da det oppsto krangler hjemme. De ville ikke lytte til meg hvis jeg forsøkte å snakke med dem.

Fortalte om drapsmistenkte "X"

Den 25 år gamle kvinnen fortalte at hennes familie hadde hatt et svært godt forhold til mannen som påtalemyndigheten mener skjøt og drepte hennes ektemann, og hans far og bror.

Mannen er ikke pågrepet av politiet.

- Forholdet mellom han og min familie var helt på topp. De har hatt helt lik tankegang. Når de skulle gjøre noe, planlegge noe, så tenkte de helt likt. Det var derfor de har utført drapet, sa kvinnen i retten.

Kvinnen fortalte også at hennes far hadde kjøpt en bil til X, og støttet ham i en arvekonflikt X hadde med sin familie. X skal også hatt full oversikt over økonomien til hennes familie.

- Kunne "X" gjøre noe på egenhånd uten at (din mor og far) hadde godkjent det? spurte aktor Hansson Bull.

- Jeg tror ikke det, sa kvinnen.

Hun fortalte også at "X" flere ganger hadde slått familiemedlemmer for å tukte dem.

DREPT I PAKISTAN: Trippeldrapet blir behandlet i Oslo tingrett. Dette unge norsk-pakistanske paret møtte hverandre i Oslo i 2008, og giftet seg i all hemmelighet i 2011. Det utløste en vrede i familien som påtalemyndigheten mener resulterte i at jentas foreldre bestilte drap på ektemannen og hans far og bror.

- Vanlig å slå

Kvinnen snakket ikke bare nedsettende om den antatte gjerningsmannen. Hun sa også at hennes 56 år gamle onkel, så nå har erkjent å ha deltatt i drap, var en lite trofast person.

- Familien hadde liten kontakt med ham. De kranglet alltid, og det gikk utover barna. Han er ikke en trofast person. Det må jeg bare si. De kranglet mye, sa hun.

Kvinnen fortalte også at det var vanlig at mennene slo kvinner for å ha kontroll på dem.

- Det er vanlig i kulturen min at mannfolka slår kvinnene, sa hun.

-Hvorfor begår man æresdrap? Er det noe man gjenoppretter?spurte aktor Hansson Bull.

-Det er helt feil. Jentene blir ikke hørt rett og slett, sa hun.

Hemmelig adresse

Kvinnen lever i dag på hemmelig adresse. I følge tiltalen bestilte hennes mor og hennes far drap på ektemannen hennes, og hans far og bror, fordi de hadde giftet seg i hemmelighet og ikke ønsket å skille seg.

Forklarer seg uten foreldre i salen

- Ingen av de tiltalt er til stede under hennes forklaring. Det er av hensyn til hennes uforbeholdende forklaring. Dette gjelder også for andre vitner i saken, som ikke ønsker at de tiltalte skal være til stede.

Les også: Tre tiltalt for trippeldrap i Pakistan

Les også: Norsk-pakistansk ektepar siktet for trippeldrap

Les også: - Drept etter hemmelig giftemål

- Vi sendte denne begjæringen i samråd med statsadvokaten. Det var hennes ønske at foreldrene ikke skulle være til stede i rettssalen, sier bistandsadvokatr Monica Lindbeck til Nettavisen. Lindbeck begjærte også lukkede dører for alle som ikke har et profesjonelt ærend i retten.

FORKLARING: Den 25 år gamle kvinnen forklarer seg i Oslo tingrett. Her hilser hun på statsadvokat Guro Hansson Bul. Til høyre for henne sitter bistandadvokat Monica Lindbeck.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere