RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkt troende får mindre sosial støtte

Trondheim (NTB): Forskning ved NTNU i Trondheim slår fast at personer som synes religion er berikende, opplever mindre sosial støtte enn personer som har et mer distansert forhold til religion.

Stipendiat Marianne Nilsen Kvande sier til Adresseavisen at hun ikke har grunnlag i forskningen til å forklare årsaken til denne forskjellen.

I Norge går bare 3-4 prosent av befolkningen tre eller flere ganger i kirken i løpet av en måned. Virkeligheten er dermed en helt annen enn i USA der andelen er over 40 prosent.

- Nordmenn og amerikanere har veldig ulik oppfatning av samfunnet. Vi har høy tillit til institusjoner, politikere og myndigheter, det som kalles sosial kapital. Hos amerikanerne er denne tilliten lav. Kanskje innebærer det at man knytter seg nærmere til menigheten sin. Menigheten gir noe av den sosiale støtten som man føler at samfunnet mangler. Kanskje føler de mest religiøst aktive i Norge seg mer som en mindretallsgruppe, som outsidere, sier Kvande.

Kvandes forskning viser også at de som har negative religiøse følelser, opplever mindre velvære i livet. De som tror at Gud straffer dem, er mindre optimistiske og har rett og slett dårligere livskvalitet, forteller Kvande.

Førsteamanuensis Idar Kjølsvik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag sier Kvande kan være på sporet av noe interessant - det han kaller sunn eller usunn tro. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere