*Nettavisen* Nyheter.

Sterling er konkurs

Flyselskapet leverer konkursbegjæring onsdag.

29.10.08 16:11

Det islandskeide lavprisselskapet Sterling Airlines er konkurs. Alle avganger er innstilt.

- De siste ukene har Sterlings ledelse, styre og hovedaksjonær kjempet for å holde selskapet flytende. Dessverre forgjeves, og vi har derfor besluttet å levere konkursbegjæring senere i dag, opplyser selskapet på sine hjemmesider.

Pengene tapt
Flere tusen passasjerer vil rammes og alle selskapets fly er satt på bakken. Reisende som har bestilt billett direkte på nett kan se langt etter pengene sine, ettersom de fleste reiseforsikringer ikke dekker konkurs.

Les også: Snåle milliardærer tapte på flyhavari

Har du betalt reisen med kredittkort, er det mulig at kortselskapet eller banken vil refundere pengene dine.

Selskapet ber passasjerer som har kjøpt reisen via et reisebyrå om å kontakte turoperatøren. De som har bestilt billett via Sterling, men skal fly med Norwegian, bes kontakte det norske selskapet direkte.

Sint og skuffet
En av dem som er rammet er Anne Marie Maana fra Alvdal, som skulle reise til den glade ferieøya Gran Canaria 17. november sammen med mannen sin, Odd Arne.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Pengene er tapt, sier hun til iOslo.no på telefonen.

Les også: Kommer seg ikke på ferie

- I går fikk jeg melding fra Sterling om at flytiden var sånn og sånn. Men i dag tidlig kom mannen min og sa at det ikke ble noen sydentur, og at vi ikke skulle få tilbake pengene for billetten.

Nå kan hun se langt etter det gode livet på de spanske strender. Det koselige ferieturen var heller ikke gratis.

- Det er trist. Dette er mye penger for en minstepensjonist. Jeg har jo spart lenge til denne turen og kunne kjøpt noe til ungene i stedet for, sier hun oppgitt.

Norwegian setter inn ekstra fly
Norwegian melder at de har iverksatt ekstra tiltak for å hjelpe Sterling-passasjerer som nå skal ut og reise.

- Norwegian beklager at en konkurrent og code share partner er konkurs. Vi jobber nå med å finne alternativer, slik at vi kan hjelpe passasjerene som nå har kjøpt billetter hos Sterling og skal fly enten med opprinnelig Sterling-rute eller på Norwegians eksisterende ruter, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fordi Norwegian skal fase ut sine MD80-maskiner har de ledig kapasitet. Disse flyene blir nå satt i trafikk igjen. I tillegg utsetter Norwegian planlagte kurs for besetningsmedlemmer.

Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian sier det så langt ikke er kjent om avganger med Sterlings fly fra Oslo.

- Jeg skal ikke si det hundre prosent sikkert, men det er det vi vet så langt. Passasjerer som har bestilt gjennom Sterling fra Oslo flys med Norwegians fly. Norwegian opererer som normalt, og disse passasjerene har allerede sikret seg plass hos oss, sier Ellingsen til Nettavisen.

Sverige og Danmark verst rammet
Hun sier det er særlig passasjerer som skal reise med Sterling fra Sverige og Danmark som blir rammet.

- Der flyr Sterling med sine egne fly. Vi har ingen oversikt over hvor mange passasjerer som rammes, men det er dessverre mange, sier Ellingsen.

Passasjerer som har bestilt hos Sterling, på avganger hvor Sterling skulle ha fløyet, tilbys en billett hos Norwegian til 50 prosent av tilgjengelig pris. I tillegg kommer skatter og avgifter. Dette gjelder reiser som skulle vært gjennomført innen 9. november.

Passasjerer til og fra Stockholm som har kjøpt billett med Norwegian vil de bli forsøkt funnet alternativer til på en nyopprettet rute eller via Oslo. Det tilbys også full refusjon til de som ikke ønsker å reise, opplyser Norwegian.

Passasjerer berørt av konkursen bes ta kontakt med Norwegians kundesentre:

Innen Norge: 815 21 815
Innen Sverige: 0770 45 7700
Utenfor Skandinavia: + 4721490015

Passasjerer kan også møte opp på Norwegians billettskranker på Oslo Lufthavn Gardermoen, Stockholm lufthavn Arlanda og København lufthavn Kastrup.

SAS melder at Sterling-passasjerer som skulle til København vil få tilbud om gratisplasser på deres fly, hvor det er ledige seter.

Advarte
For bare få dager siden advarte reisebyrået Berg Hansen mot å bestille reiser med selskapet.

- Vi er veldig usikre på Sterling fordi det er stor usikkerhet rundt økonomien og finansene. De har satt mange fly på bakken og de har ustabile rutetider med stadige endringer, sa administrerende direktør i Per Arne Villadsen i Berg-Hansen Reisebureau til TV 2 Nyhetene.

Pengestans
Lavprisselskapet begrunner konkursen med den globale finanskrisen. Sterlings hovedaksjonær, den islandske forretningsmannen Palmi Haraldsson, ville ikke lengre spytte penger inn i selskapet etter at den økonomiske krisen skylte innover Island.

- Det har vært ført forhandlinger med flere interesserte investorer, men den globale usikkerheten medførte dessverre at vi ikke kunne finne en tilfredsstillende løsning, heter det i meldingen fra selskapet.

Forsøkte spareplan
Sterling har vært gjennom store omveltninger etter at de fusjonerte med Maersk Air i 2005. Flyindustrien ble rammet av økte drivstoffutgifter og sviktende salg i første halvår av 2008, noe ga store tap for selskapet.

Sterling forsøkte å holde seg på vingene ved å sette i verk en omfattende spareplan, men resultatene av dette ville først fått full effekt ved starten av neste år, opplyser selskapet.

Er du rammet av konkursen? Ta kontakt med Nettavisen på telefon 21006010, eller e-post: vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.