*Nettavisen* Nyheter.

Stian (28) la seg til å sove - våknet opp lam

- Jeg ble lam over en middagslur - det var spesielt, sier Stian Pedersen.

07.06.14 14:14
HTML EMBED

Vi skrur tiden tilbake. 20. mars 2014: 28 år gamle Stian Pedersen fra Alta er blant verdens fremste freestyle snowcross-kjørere og er i Polen for å gjøre et reklamestunt for polsk TV, skriver Nordlys.

I gamlebyen i Gdansk går det virkelig galt.

– Jeg var der nede for å gjøre en oppvisning i en VM-runde i freestyle motorcross. Det var to planlagte stunt for polsk TV. Den første nede ved stranda gikk bra. Jeg skulle hoppe over en molo. Det gikk greit, men jeg hadde ikke den gode følelsen som jeg bruker. Scooteren responderte ikke helt som jeg ville, så vi gjorde noen endringer på scooteren. Seinere på dagen skulle jeg gjøre et stunt over en statue i gamlebyen. Jeg kjente med én gang i rampen at scooteren responderte helt annerledes enn det som var planlagt. Det som skjedde var at jeg hoppet langt, langt forbi landingsområdet, og falt 12 meter i fritt fall rett i asfalten, forteller Stian Pedersen til Nordlys.

Sto 90 grader rett ut

I landingen brakk han begge anklene.

– Akkkurat da jeg landet kjentes det ikke så ille ut. Men da jeg gikk av scooteren og så anklene mine som sto 90 grader rett innover, da skjønte jeg at det var noe alvorlig galt, erindrer han.

Pedersen holdt fokus gjennom hele landingen, og trolig reddet det karrieren hans.

– Hadde jeg stivnet og hoppet av, så kunne det gått mye verre. Det at jeg klarte å holde fokus til det smalt var viktig.

Etter ulykken ble han liggende en uke på sykehuset i Polen, nærmest alene.

– Det var spesielt. Det var kun på morgenen at du kunne snakke litt engelsk - ellers gikk det på tegnspråk. Det polske sykehuset minnet meg om et gammelt barnehjem, smiler Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTET FØLELSEN I BEINA: Stian Pedersen fjernet epiduralen fra ryggmargen og la seg for å hvile. Da han våknet, hadde han mistet følelsen i beina. Nå kjemper han en tøff kamp for å kunne gå igjen. Her er han ute på tur sammen med skiløper og barndomskompis Snorri Einarsson, som mener uhellet til Pedersen har satt egen motgang i perspektiv. Foto: Torgrim Rath Olsen

Elleve operasjoner

Dernest ble han fraktet til Oslo og videre til Tromsø, hvor han har oppholdt seg stort sett hele tiden - med unntak av et lite opphold på Hammerfest sykehus.

Han har gjennomført totalt elleve operasjoner så langt – de fleste på grunn av noen sår i anklene som ikke vil gro.

– Jeg har fått en del tilbakeslag.

Men det verste tilbakefallet av alle kom forrige søndag: Stian hadde nettopp fjernet epiduralen (bedøvelse) i ryggmargen og la seg for å hvile.

Da han våknet, fikk han panikk.

– Jeg tok meg en god gammeldags middagsstrekk. Jeg våknet med feber, høy puls og mye smerter i beina. Da jeg skulle prøve å røre meg, fikk jeg litt panikk da jeg merket at føttene ikke svarte. Jeg klarte ikke å bevege dem.

Jeg var rett og slett blitt lam over en middagslur - det var spesielt, forteller Stian.

Vil tilbake

I en uke hadde han ikke følelse i beina.

– Men nå har følelsen begynt å komme tilbake, så jeg ser fremover, sier den positive 28-åringen.

– Fryktet du det verste?

– Når man ligger ei uke før det kom seg, så surrer det noen tanker gjennom hodet, det gjør det. Hvis det ikke hadde gjort det, ville det vært jævlig rart.

I tiden etter ulykken handlet det om å bli klar til neste show. Nå handler alt om å kunne å gå igjen. Men likevel drømmer den talentfulle scooterkjøreren om å komme seg tilbake på scootersetet.

– Jeg tar én dag om gangen. I første omgang handler alt om å komme seg opp på beina og gå igjen. Men det er selvfølgelig det å komme seg tilbake på scootersetet som surrer mest oppe i hodet, avslutter den scooterfrelste atleten overfor Nordlys.

Les flere saker fra Nordlys her.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag