Stian var på ferie da sjokkbeskjeden fra politiet kom

Foto: Kenneth Didriksen (Avisa Nordland)

Først fire dager senere, og etter at ferien for lengst var avbrutt, innrømmet politiet at de hadde siktet feil mann i stor narkosak.

Fredag ringte politiet til Stian Hanssen (20) og meldte om en razzia i leiligheten hans, og at han var siktet for import av narkotika, skriver Avisa Nordland.

Fire dager senere ringte de og beklaget. Han hadde ingenting med saken å gjøre.

- Det var forferdelig å gå rundt i flere dager, uten å ane hva man var havnet oppi, forteller Stian Hanssen (20).

Forrige fredag ble han ringt opp av politiet i Meløy, mens han ferierte i Sverige. Beskjeden var at han var siktet for import av narkotika, og at det samme dag ble foretatt razzia i leiligheten hans.

Avbrøt ferien
- Jeg avbrøt sverigeturen, og kjørte direkte hjem lørdag morgen. Både jeg og foreldrene mine ringte politiet flere ganger i løpet av helga, og spurte rett ut om de var sikker på at de hadde siktet rett mann. Jeg kjente ikke til dette i det hele tatt, forteller Hanssen, som bor og jobber på Halsa i Meløy.

Under razziaen på fredag beslagla politiet både pc og nettbrett fra Hanssen, og det ble gjort avtale om at han skulle inn til avhør mandagen etter. Hanssen hørte ingenting fra politiet den dagen, før han ringte selv.

- Det ble gjort ny avtale på tirsdag, men før jeg kom så langt ringte lensmannen i Meløy og beklaget hele hendelsen. Jeg var feilaktig siktet, og hadde ingenting med saken å gjøre, sier Hanssen.

Fortvilet situasjon
- Det å bli siktet for en sak jeg ikke hadde den fjerneste kjennskap til var fortvilende. At det måtte gå fire dager før politiet kunne sjekke meg ut av saken var belastende både for meg, og ikke minst, for foreldrene mine. På en liten plass går gjerne ryktene, og det ble ikke bedre av at politiet stilte i full uniform på trappa da de kom for å levere tilbake pc-en og nettbrettet mitt. Det kunne de godt ha gjort på en litt mer diskrèt måte når det først viste seg at de hadde tabbet seg ut, sier Hanssen, som stiller store spørsmålstegn ved politiets fremgangsmåte og etterforskning i saken.

Unødvendig
- Det er kjempebra at politiet setter ressurser i det å bekjempe narkotikakriminalitet, og at de tar slike problemer på alvor, men de bør undersøke sakene bedre før de går til aksjon, sier Hanssen til Avisa Nordland.

Han er glad for at han har fått en beklagelse fra lensmannskontoret, men har kontaktet advokat for å se på saken.

- Jeg synes ikke de kan slippe så billig unna. Det er alvorlig at de kan gjøre en slik grov feil, og at det tar så lang tid før man får rettet opp, mener Hanssen.

Forhastet
- Det at de går til en slik aksjon uten å ha sjekket at grunnleggende fakta og personopplysninger stemmer er skremmende, og jeg håper at politiet gjennomgår rutinene etter denne hendelsen. De bør også tenke på hvordan de svarer folk når man ringer og ber om forklaring. Svarene jeg fikk var; «selvfølgelig er det riktig at du er siktet», og ellers ingen informasjon, sier Hanssen.

- Det var veldig tøft for hele familien vår å gjennomgå disse dagene, og jeg ante ingenting. En slik opplevelse unner jeg ingen, sier han.

- Skal ikke skje
- Slikt skal bare ikke skje, og det er både uheldig og beklagelig, sier lensmann i Gildeskål, Karl Nilsen.

Politiet legger seg flate og beklager feilen som er begått.

- Jeg er blitt informert om saken, og vet at både lensmannen i Meløy og betjentene som var involvert i saken har kontaktet Hanssen og beklaget det som har skjedd, sier Nilsen.

Lensmann i Meløy, Arnt Marvin Fuglaas, er på ferie, og Nilsen får dermed i oppdrag å svare på henvendelsen fra Avisa Nordland.

Ettergår rutinene
- Slikt skal ikke skje, og jeg kjenner ikke til at det har skjedd før i vår region, sier Nilsen.

Han forteller at politiet vil ettergå egne rutiner etter feilsiktelsen.

- Jeg kan ikke si så mye mer om saken, siden den fremdeles er under etterforskning. Men Hanssen er sjekket ut av saken, han har fått sin beklagelse, og jeg skjønner veldig godt at han ønsker å klage på jobben som er gjort, sier Nilsen.

Les flere saker i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag