Gå til sidens hovedinnhold

Stigende dødstall etter katastrofeflom: Over 150 flomofre i Mellom-Europa

Dødstallet etter flommene som har rammet Tyskland, har steget til 133, opplyser myndighetene. I Europa er over 150 bekreftet døde til sammen så langt.

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland har tallet på døde steget til 90. Politiet sier lørdag morgen at de frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Samtidig har politiet fått meldinger om over 600 skadde i distriktet.

Vestlige deler av Tyskland er hardest rammet av flommene, som også har rammet Belgia, Luxembourg og Nederland.

43 personer ble bekreftet døde i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge Belgias krisemyndigheter har minst 24 mistet livet over grensen til Belgia.

– Dessverre må vi ta innover oss at tallet vil stige igjen i dagene og timene som kommer, heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Lørdag har vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet to dager etter at ekstremregn førte til flom.

Les også: En av de verste katastrofer i Tyskland siden andre verdenskrig

Enorm opprydding

Lørdag sendes soldater og brannmenn inn til de flomherjede områdene for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet. I Ahrweiler-distriktet har broer blitt ødelagt, og veier er stengt. I Nordrhein-Westfalen er det satt ut 19.000 redningsarbeidere.

– Oppgaven er enorm, sier ordføreren i Solingen, en by i Ruhr-området.

I de hardest rammede områdene i Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen vendte folk gradvis tilbake til hjemmene sine, der de ble møtt av nedslående syn.

– De siste 48 timene har vært et mareritt. Vi har gått i sirkler og får ikke gjort noe, sier bakeren Cornelia Schlösser i landsbyen Schuld, som mistet arbeidsplassen sin til flommen.

Les også: Putin er verdenslederen nordmenn frykter mest, viser undersøkelse

Biler under vann

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tok lørdag turen til delstaten Nordrhein-Westfalen, der det har pågått omfattende redningsarbeid og mange har fått hjemmene sine ødelagt. Han takket alle som er involvert i redningsarbeidet.

Under sitt besøk i Erftstadt viste han til at alle som har slitt seg ut for å hjelpe, og uttrykte takknemlighet.

Erfstadt er hardt rammet, og bilder fra området viser motorveier med biler som står under vann.

– Noen steder er det bare taket eller bakluka som stikker opp, og mange biler står flere meter under vann, sier SVTs Åsa Welander.

Merkel drar søndag

Hun sier kanalen har fått bekreftet at det er mennesker i bilene.

Forbundskansler Angela Merkel skal søndag besøke de flomrammede områdene vest i landet, opplyser lokale myndigheter.

Merkel var på vei til Washington da flommen rammet for alvor torsdag.

– Vi må anta at vi kommer til å finne flere ofre, sier ordfører Carolin Weitzel i Erftstadt.

Distrikt evakuert

En dam langs elven Rur vest i delstaten Nordrhein-Westfalen brøt sammen på grunn av flomvannet fredag kveld, noe som førte til at rundt 700 personer ble evakuert.

I løpet av natten har vannivåene vært stabile, men situasjonen blir i en uttalelse fra kommunen Ophoven lørdag morgen, beskrevet som spent.

Det er foreløpig ikke kjent hva som gjorde at demningen brast.

Les også: Seks personer evakuert etter flom i Høyanger

Ingen nordmenn

Lørdag formiddag kunne UD fortelle Nettavisen at de ikke har fått informasjon om at det skal være nordmenn som er rammet av flomkatastrofen.