Gå til sidens hovedinnhold

Stigende vannføring og stor flomfare - oransje farevarsel flere steder

Det er flomfare på nest høyeste nivå flere steder i sør, nord og midt i landet. Søndag er det stigende vannføring i mange elver.

Det er flomfare på nest høyeste nivå flere steder i sør, nord og midt i landet. Søndag er det stigende vannføring i mange elver.

- Det er utstedt flomvarsel på oransje nivå for vestlige deler av Sør-Norge og deler av Nordland og Trøndelag. Vannføringen har nådd oransje nivå i flere elver både i Sør-Norge og Nordland, sier Bjørn Sønju-Moltzau, vakthavende hydrolog i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet regn i Sør-Norge, noe som kan forsterke flommen, varsler NVE.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult flomvarsel i store deler av Østlandet. Det betyr at det er moderat fare for flom, fra og med søndag kveld til og med mandag morgen. Det er også ventet fortsatt høye temperaturer flere steder i landet i dagene som kommer, noe som kan føre til stor snøsmelting og dermed økt vannføring.

- Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder, er blant anbefalingene.

- Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser.

Lyn og torden

Meteorologene meldte fredag om en våt helg i sør.

- I helga kommer regnbygene til Sørlandet og Telemark. Sommerbygene har variasjon i intensitet og mengde, og været kan skifte raskt. Mest nedbør er ventet fra lørdag kveld til søndag formiddag, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Bygene som kommer skal være lokale og kraftige, og de kan komme i form av hagl, lyn og torden, skriver Meteorologisk institutt på yr.no. Det er sendt ut gult farevarsel om styrtregn i Telemark og Agder fra lørdag og til søndag ettermiddag.

Les også: Feststøy og fulle folk førte til en travel natt for politiet

- I forbindelse med bygene kommer det også kraftige vindkast. Det anbefales å sikre gjenstander man har ute i hagen som parasoller, bord og stoler som kan blåse bort, sier vakthavende meteorolog Martin Granerud til Nettavisen lørdag.

Lyn og torden

Ifølge Telemarksavisa (krever abonnement) hadde det vært over 150 lynnedslag på Østfold-siden og Oslofjorden i løpet av lørdagen, og det skal komme mer i løpet av lørdag kveld.

Sjekk værmeldingen på yr.no

- Man bør være ekstra obs og ta visse hensyn. Det anbefales ikke å være på det høyeste punktet i terrenget. Det tryggeste stedet er rett og slett bilen, forteller Granerud.

Forflytter seg

Søndag og mandag er det ventet at regnbygene har flyttet seg noe lenger nord.

- Etter at nedbøren i Agder går ut, fortsetter den mot Telemark og nordover. Da er det Telemark, Oppland, Akershus, Oslo og Buskerud som får mye regn fra søndag til mandag formiddag, sa Granerud avslutningsvis til Nettavisen lørdag.

Det er nordover at det ser ut til at vi vil finne værvinnerne søndag. Ifølge Yr.nos tekstvarsel er det ventet mye varmt og pent vær i særlig Nordland, Troms og Finnmark. Også i Trøndelag meldes det om en del pent vær søndag.

På Sørlandet og Østlandet blir det noe skyet og det meldes stadig om regnbyger en del steder. På Østlandet og i Telemark er det utrygt for torden.

Les også: Oslo blant de varmeste byene i Europa

Tropenetter lenger nord

Det er ikke bare vått, men varmt. Natt til søndag ble det meldt om tropenatt på åtte værstasjoner i Trøndelag og Nordland.

Den høyeste minimumstemperaturen var 21,6 grader, målt på Kvaløyfjellet på Helgeland.

Natt til lørdag var det makstemperaturer på over 30 grader en rekke steder i Trøndelag og Møre og Romsdal, og i Vestland ble juni-rekorden i Bergen sentrum slått. Temperaturen var da 30,3 grader, men bare noen minutter senere sørget kald sjøbris for at gradestokken sank godt igjen.

Kommentarer til denne saken