RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Elin Reitan (Side2)

Stikk deg rynkefri

Sist oppdatert:
Vi lar oss forføre av hollywoodhysteriet, og legger oss under nålene.

Oslo (SIDE2): De fleste av oss ønsker et ungt og vakkert utseende, og det er ikke grenser for hvor langt enkelte går for å holde seg evig ung. Botox og kosmetiske operasjoner er blitt vanlige inngrep, men Side2 bestemte seg for å teste en mer naturlig metode.

SE FØR OG ETTER BILDER LENGRE NED I SAKEN!

Ansiktsakupunktur har blitt benyttet i Kina i årtusener, men har i de siste årene fått stadig fotfeste i den vestlige delen av verden. Akupunktør Gunhild Sveen var en av de første i Norge som lærte den spesielle teknikken, og hun mener metoden er mye tryggere enn for eksempel Botox.

- Tar man Botox ett sted, kan man få lammelse av muskulatur et annet sted. Ansiktet kompenserer for at man har lammelser, og man får da andre typer stramninger i ansiktet. Det brukes ingen farlige stoffer i ansiktsakupunktur. Det er kroppens eget system som settes i gang, forklarer Sveen, da vi møter henne hos BA Klinikken i Bygdøy Allè i Oslo.

- Blodsirkulasjonen endres
Akupunktøren anbefaler en kur på tolv behandlinger for å få optimalt resultat, for det tar nemlig tid å snu en prosess.

- Årsaken til at man utfører mange behandlinger er at det er en fordel at kroppen utsettes for nålene flere ganger, slik at effekten varer. Man kan få effekt ved færre behandlinger, men det er varierende. Det tar litt tid for at blodsirkulasjonen skal endres, sier Sveen som mener det er mange fordeler med behandlingen.

- Man får blant annet økt blodsirkulasjon i ansiktet, og med økt sirkulasjon får man letter bort avfallsstoffene fra huden. Man får også økt celledeling og antakelig mer kollagen, men dette er det ikke forsket på. Andre fordeler er at man får naturlig glød i huden. Jeg ser en endring i farge hos de fleste. Jeg setter jo massevis av nåler, så man får et resultat som varer, forklarer Sveen.

Sjekker pasientens tilstand
Før man starter behandlingen sjekker akupunkturen pasientens tunge, tar pulsen og stiller spørsmål vedrørende pasientens generelle tilstand. Finner hun ubalanser hos pasienten, behandler hun også disse.

- Ansiktet sier noen ting om hvordan man har det generelt. Man kan for eksempel miste fargen i ansiktet om leveren ikke er i balanse, opplyser akupunktøren.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

- Stort i USA
Gjennom program som «Svenske Hollywoodfruer» og «Ja,vi elsker Hollywood» får man inntrykk av at botoxinjeksjoner er like vanlig som å pusse tennene. Fordelen med ansiktsakupunktur er at man ikke bruker noen skadelige stoffer, og ingen mimikk blir borte.

Blant skuespillere er sistnevnte fordel av høy viktighet, da mange lever av sin mimikk og sine ansiktsuttrykk.

- Det er viktig for skuespillere å beholde mimikken i ansiktet, og den ødelegges jo ved Botox. Derfor er det mange skuespillere som bruker ansiktsakupunktur i stedet. Behandlingen er faktisk veldig populær i USA, forteller Sveen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Forebyggende effekt
Det skal likevel legges til at ansiktsakupunktur generelt sett ikke er på langt nær så effektivt som Botox om man ønsker et helt glatt resultat.

- Jeg har hatt pasienter som har tatt Botox før, og de sier de aldri mer vil ta det. Det er klart resultatet ved akupunktur ikke er så stort som ved Botox, men de som kommer inn til meg har en annen holdning enn når de kommer til annen kosmetisk behandling. Dette er naturlig så de forventer ikke å bli helt slette i ansiktet, så de kommer med en helt annen innstilling, opplyser Sveen som selv vurderer å begynne med ansiktsakupunktur for å forebygge utviklingen av rynker.

- Behandlingen har nok en forebyggende effekt, så jeg burde jo satt på meg selv nå. Det kan være lurt å begynner tidlig, og man får mer effekt når man er yngre. All reparasjon av sår på eldre tar lang tid, men på yngre tar det kort tid, sier hun.

Les også:Tar behandlinger i lunsjen

- Løftende effekt
Journalist Vibeke Johnsen er på klinikken for å teste akupunkturbehandlingen, og det er ikke får nåler som settes inn i hennes ansikt.

- Jeg setter nåler i selve rynkene. Det har en løftende effekt, ved at jeg drar opp huden og setter nåler opp under, og da blir jo liksom huden der. Det er veldig spesielt, men det høres verre ut en det er. Det er mange nåler, men det er kjapt å stikke, forklarer Sveen mens hun setter nåler med ulik størrelse i Johnsens ansikt.

- Du vil sikkert få en litt kilende følelse inn i kinnene, og hode. Mange ser seg i speilet etterpå og sier, «Jøss, nå ser jeg frisk ut!», forteller hun mens hun tar fram noen nåler som er så små at hun må holde de med pinsett.

Små blåmerker
Etter behandlingen smøres huden inn med arnica-olje. Nålene kan etterlate litt rødhet, og til og med små blåmerker i ansiktet.

- På noen pasienter ser man ingenting når man stikker nålene, men på Vibeke ser man litt rødhet rundt nålene, og det betyr at blodet strømmer til. Det er et godt tegn. Behandlingen virker sånn at noen steder får man muskelen til å slappe av, andre steder aktiveres den, sier Sveen, og understreker at man bør unngå sterk sol rett etter behandlingen.

VIBEKE OM BEHANDLINGEN:
Jeg er en person som tror at rynker til dels er arvelig. Jeg har selv linjer og rynker som sitter på akkurat samme sted som for eksempel hos min far. Jeg tror derfor at rynkene kommer fram uansett hva slags kremer og behandlinger man tar (om man da ikke benytter Botox eller legger seg under kniven). Men jeg likte ideen bak akupunkturen, at nålene skal stimulere sirkulasjonen i ansiktet slik at jeg, om ikke annet, etter kun én behandling skulle få en litt bedre farge i mitt vintergustne og dratte ansikt. Det fikk jeg.

Akupunktur er ikke spesielt vondt, men redd for nåler skal du ikke være. Nå har ikke jeg spesielt mye rynker, men etter kun én behandling ble en dyp rynke over øyet merkbart mindre markert. Et arr jeg har i pannen var nesten borte. Jeg følte meg piggere fordi jeg ble merkbart varmere i ansiktet gjennom dagen og følte tider at huden «glødet», litt som du ofte føler den første dagen du har vært mye ute i vårsolen. Det var en behagelig følelse.

Akupunktør Gunhild sa at man kan få noen små blåmerker etter behandlingen. En og en halv dag etterpå dukket det opp en synlig blå linje fra høyre øye og langs kinnbeinet. Men ikke verre enn at den kunne dekkes til med litt foundation. Dagen derpå var blåmerket mindre synlig. Den ene dype rynken over øyebrynet var også tilbake. Men som en «energiboost» var dette en avslappende behandling med behagelig resultat - om du da tåler nåler.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Strammere i huden
Randi Tisland (58) var en av de første som begynte med ansiktsakupunktur i Norge. Hun hadde fått et par rynker hun gjerne ville fjerne, og tenkte at akupunktur var tingen.

- Jeg merket fort at huden glattet seg ut, at jeg fikk mer blodsirkulasjon og at jeg ble strammere i huden, forklarer Tisland til Side2.

I tillegg til å gi henne en glattere og strammere hud, hadde nålene også god effekt på allergien hennes.

- Hun setter nåler andre steder på kroppen mens jeg får ansiktsakupunkturen. Jeg er veldig fornøyd, og det er jo ingen giftstoffer involvert, sier Tisland, som besøker akupunktøren en gang i måneden.

- Kjenner ingenting
58-åringen synes ikke behandlingen er vond, og føler seg svært trygg når Sveen stikker.

- Jeg kjenner ingenting, kanskje bare et lite stikk. Men jeg slapper av, og jeg merker at jeg får mer glød etter jeg har vært hos henne, forklarer Tisland

Hvem passer behandlingen for?
Akupunktøren mener behandlingen passer for alle, men man skal være forsiktig om man sliter med migrene, er gravide, eller har satt inn implantater. De med blødningsrisiko anbefales heller ikke å utføre akupunkturbehandlingen.

Sveen opplyser at ideelt sett bør man være mellom 45 til 65 år, men noen begynner tidlig og hun har også hatt en pasient på 85 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere