Gå til sidens hovedinnhold

Stikker du av, kan de ikke følge etter deg

Tollvesenet sier at flere og fler stikker av fra kontroller langs grensa. Og de kan lite gjøre.

Mandag kveld skjedde det igjen. Tollvesenet på Ørje kontrollstasjon vinket en bil inn for kontroll, men istedenfor å stoppe så bare fortsatte bilen sin ferd inn i Norge.

Først senere på kvelden ble bilen stoppet av politiet. Da viste det seg at varebilen av type Mercedes Vito var fyllt opp med fem paller øl og noen kasser vin og sprit.

- Vi kjøpte inn ølet til russefeiringen, fortalte de mennene på 18 og 19 år.

Les: Russ stakk av med 2344 liter øl

- Vi skulle hatt muligheten til utrykning, sier seksjonsleder Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollkontor til Nettavisen.

Hun innrømmer at det er fint lite tollkontrollørene selv kan gjøre hvis bilister ikke vil stoppe for kontrollørene.

- Etter loven plikter man å stoppe ved kontroll, og det er straffbart ikke å stoppe for tollvesenet, men det hender at noen stikker av. Da må vi kontakte politiet, sier Gundelsby.

Skjer oftere
Dermed vil smuglere kunne få muligheten til å kvitte seg med narkotika eller andre skadelige varer før de blir pågrepet av politiet, hvis de blir pågrepet i det hele tatt.

Tollvesenet har nemlig ikke selv mulighet til å forfølge og stoppe personer som stikker av fra kontrollene. Noe som skjer stadig oftere uten at Gundelsby kan tallfeste problemet.

- Det skjer av og til og vi har sett en økende tendens til at folk stikker, og når det er sagt så har tollvesenet bedt om utrykningsmulighet, sier Gundelsby.

Hvorvidt tollvesenet får utrykningsmulighet er høyst usikkert.

Spørsmålet var oppe i Stortinget i 2006.

Da svarte finansminister Kristin Halvorsen at Politidirektoratet var skeptiske til å gi tollvesenet muligheten for utrykning med blålys fordi smuglere som ikke stopper ved kontrollstasjonene kan være farlige kriminelle. Disse er det politiet som uansett må håndtere. Les hele svaret til Halvorsen i Stortinget her.

- Et problem
Avdelingsdirektør Eivind Kloster-Jensen i Tollvesenets kontrollavdeling sier at det i dag ikke jobbes konkret med planer om å gi tollvesenet egen utrykningsmulighet.

- Er det noen andre måter man kan unngå å gi smuglere muligheten til å kvitte seg med smuglergodset på etter at de stikker fra kontroll?

- Konkret hvordan vi tenker rundt dette vil jeg ikke gå inn på, men dette er noe vi er opptatt av og stadig ønsker å forbedre. Vi ønsker jo ikke at dette skal skje. I flere tilfeller vil politiet kunne støtte oss på en slik måte at dette ikke oppstår, men andre ganger vil det kunne oppstå, sier Kloster-Jensen.

Kloster-Jensen sier at tollvesenet i dag kan forfølge biler som stikker av fra kontroll, men at bilene da må følge vanlige trafikkregler.

Kommentarer til denne saken