*Nettavisen* Nyheter.

Stikker fra regningen

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Etter å ha satt ny rekord i bruk av oljemilliarder, forlater Kristin Halvorsen Finansdepartementet uten å rydde opp. Snakket noen om å stikke fra regningen?

19.10.09 10:34

Til neste år vil staten bruke 154 milliarder kroner fra Oljefondet for å betale forbruket i statsbudsjettet.

Etter å ha fått ros for sine første fire år og for håndteringen av finanskrisen, tyder årets budsjettforslag på at Kristin Halversen tilbake som en klassisk SV-politiker med hang til høyt offentlig forbruk.

I det første «innstrammingsåret» etter fjorårets krisebudsjett, svarer man med ny milliardstrøm og begraver handlingsregelen for alltid.

Mange hadde nok gledet seg til å se Kristin Halvorsen i en ny øvelse, som innstrammingsminister. Men det vil ikke skje, for nå kommer altså lekkasjene om at hun gir seg - for å bli kunnskapsminister.

Angivelig for å hjelpe partiet over sperregrensen ved å bli mer synlig: - Nå har vi ikke råd til å ha usynlige poster lenger, sier leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom til Dagsavisen.

SV velger altså en synlig ministerpost fremfor jobben med å kutte inn i den offentlige pengebruken.

Det oppmuntrende med de foreløpige regjeringslekkasjene er at det kan virke som om Jens Stoltenberg nå strammer opp mannskapet, og det kommer også signaler om at han vil gjøre noe med eksplosjonen i utgifter til syke og uføre.

En Sigbjørn Johnsen eller en Karl Erik Schjødt Pedersen i Finansdepartementet er et varsel om en tradisjonell ansvarlig finanspolitikk de neste fire årene. Dersom Trond Giske overtar i Næringsdepartementet, så må det tolkes som at Stoltenberg vil bruke ett av sine beste kort i et til nå nedprioritert departement.

Giske har vist handlekraft som kulturminister og varslene om omlegging av pressestøtten viser at han også tenker fremover.

Knut Storberget, Liv Signe Navarsete, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre virker også som sikre kort i Regjeringen fremover.

Anniken Huitfeldt som kulturminister og Audun Lysbakken som likestillingsminister er vel og bra, men de store spørsmålene er hva de rødgrønne regjeringspartiene vil gjøre med de tunge statsrådspostene hvor det trengs reformer og mot til å si nei til mer penger. Stikkord er Nav, sykehusene og 30 milliarder kroner i økte trygdeutgifter fra et år til et annet.

Det får holde med at finansminister Kristin Halvorsen bytter departement uten å ha gjort opp regningen. Hennes ettermæle som finansminister kan lett bli som den i spleiselaget som bestiller dyre viner og hummer - og forlater selskapet før fellesskapet betaler regningen.

Nå har statsminister Jens Stoltenberg fått velgerstøtte til å fortsette prosjektet med å fornye Norge. Fremover trengs andre grep enn å fortsette linjen fra de fire foregående årene hvor staten har fått 12.000 nye statsansatte uten at de kan fremvise et eneste eksempel på at de har kuttet noe som helst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.