Zemmour meldte på sosiale medier at han stiller i presidentvalget i april neste år «for å redde Frankrike».

Forsker og franskmann Franck Orban har fulgt Zemmour tett i podcasten «Frankrike forklart».

- Eric Zemmour har bakgrunn som journalist, men så har han i stadig større grad beveget seg i retning av å bli en slags politiker med et svært høyrekonservativt program. Noen snakker til og med om at han er en reaksjonær politiker som ønsker å gjenopprette Frankrikes storhetstid fra 1950-tallet. Han ønsker å begrense innvandringen til Frankrike og tvinge innvandrere til assimilering, sier førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, Franck Orban, til Nettavisen.

Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet

- Zemmour appellerer til den mest konservative delen i Frankrike. Politisk står han et sted mellom Nasjonal samling (Rassemblement national) og Republikanerne (Les Républicains). En del av hans tilhengere hører hjemme til høyre for Nasjonal samling. Dette er en del av ytre høyre som ikke har funnet noe politisk innpass i det politiske Frankrike. Zemmour har et veldig kvinnediskriminerende syn. Han vil helst ha kvinner på kjøkkenet, og har uttalt at makten utvannes når kvinner kommer i maktposisjon, sier Orban som er medprogramleder i podcasten «Frankrike forklart».

Les også: Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig - ekskludert fra Senterpartiet

Tyvstartet valgkampen

Zemmour tyvstartet valgkampen allerede tidlig i høst, og nøt dermed en relativ høy oppslutning på meningsmålingene. I oktober hadde Zemmour en oppslutning på 17 prosent, mens Marine Le Pen i Nasjonal samling lå et hestehode bak med 15 prosent oppslutning. Sittende president Emmanuel Macron ledet da med en oppslutning på 24 prosent.

Nå har Zemmour imidlertid falt flere prosentpoeng på målingene, og er forbigått av Le Pen.

- Han har egentlig ikke noe annet å stille opp med enn å si at Frankrike er på randen av borgerkrig. Med det mener han at det er en stor utskiftning på gang, der det hvite flertallet byttes ut med ikke-europeere fra særlig Nord-Afrika. Men nå går vi inn i en fase av valgkampen hvor velgerne krever pragmatiske løsninger på konkrete hverdagsproblemer. Zemmour har utelukkende fokusert på identitetspolitikk. Og nå må han svare på spørsmål om sosialøkonomiske vilkår, og der sliter han, sier Orban.

Les også: Norsk vaksineforsker er helt uenig med Biden: - Dette er rimelig meningsløst

- Dette er grotesk utspill

Zemmour har i likhet med Trump klart å kare til seg enormt mye medieoppmerksomhet. Tidligere i høst fikk han hele 16 hovedoppslag i TV og aviser i løpet av én måned, ifølge media-vaktbikkja Acrimed. Det utgjorde til sammen elleve timer med TV-tid, mens hovedmotstanderne Anne Hidalgo (Sosialistene) og Le Pen satt igjen med henholdsvis to timer og én time på TV i samme periode.

- Hans strategi har vært å komme tidlig i gang med valgkampen og å gjøre bevaring av fransk identitet som den største valgkampsaken. Han har en altfor snever politikk, startet altfor tidlig og har kommet med altfor tvilsomme ytringer, sier Orban.

Zemmour har blant annet fremmet forslag om å påby foreldre med innvandrerbakgrunn å døpe barna sine med kristne franske fornavn.

- Dette er grotesk utspill, sier Orban.

Zemmour har også bedt franskmenn med innvandrerbakgrunn om å forlate landet dersom de ikke lar seg assimilere.

- Kan komme til andre valgomgang

Presidentvalget i Frankrike avholdes i to omganger i april måned neste år. De to kandidatene med størst oppslutning etter første valgomgang kommer videre til andre omgang. Den kandidaten som får minst 50 prosent eller høyere oppslutning, vinner til slutt presidentvalget.

- Terskelen for å komme til andre valgomgang er lav. Det gjør at han har en sjanse til å komme til andre omgang. Det er også en stor sjanse for at han stagnerer og forsvinner helt fra valgkampen. Det har skjedd før. Man har hatt andre kandidater som har vært tidlig ute og gjort det bra på målingene, men straks valgkampen var i gang, falt de ned til 5-6 prosent, sier Orban.

Les også: Norge får skryt for å bane vei i omstridt NATO-spørsmål: - Flere land er inspirert av Norge

Zemmour mangler et profesjonelt valgkamp-apparat i ryggen og sliter tilsynelatende med å finansiere sin egen valgkamp.

- I den tidlige fasen ble han lovet ganske mye penger, men nå har den ene støtten etter den andre trukket seg. De frykter at han ikke er noen hest å satse på, sier Orban.

- En intellektuell Trump

Orban sier at Zemmour deler visse likhetstrekk med Donald Trump.

- Han har en provoserende stil, han vet å utnytte mediene og kjører én enkeltsak som hovedsak i valgkampen. Han er uten tvil inspirert av Trump når det gjelder taktikk, sier Orban.

Den venstreorienterte sosiologen Philippe Corcuff omtaler Zemmour som en intellektuell Trump.

- Forskjellen er at Donald Trump ledet en anti-intellektuell kamp og jobbet hardt for å vise sin forakt for intellektuelle. Mens i Frankrike trenger en president en intellektuell framtoning. Emmanuel Marcron fremhevet sine likheter til filosofen Paul Ricœur. Mens Zemmour ønsker å bli ansett som en intellektuell Trump, uttalte Corcuff til Politico tidligere i høst.