RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stiller til valg mot sine barn

Jostein Nilsen, Anny Austrheim, Victoria Høiland og Jan Kristoffer Høiland
Jostein Nilsen, Anny Austrheim, Victoria Høiland og Jan Kristoffer Høiland Foto: Privat (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Denne familien er ikke som andre familier.

Anny Austrheim og mannen Jostein Nilsen stiller begge til kommunevalg. Det gjør også barna Victoria og Jan Kristoffer, men ikke for samme parti.

På Utsira finnes ikke de vanlige partiene. Her er det to lister. Anny Austrheim og mannen Jostein Nilsen stiller begge til valg for Utsira Fellesliste. På den andre - Ungdomslista for Utsira - stiller barna Victoria Høiland og Jan Kristoffer Høiland.

- Jeg synes det er helt topp. De er reflekterte nok til å sitte i kommunestyre, og vi trenger ungdommer som kan se på sakene litt annerledes. Det er de som er framtiden vår, sier mamma Anny Austrheim til Nettavisen.

Selv om barna stiller som motkandidater blir det ikke noen familiefeide før 12. september. Noen stor valgkamp drives det ikke på Utsira. Alle er enige om at ordfører Jarle Nilsen skal fortsette.

Stemmer for konkurrenten
- Vi ønsker selv ikke å ha ordføreren. Det er bedre å ha en ordførerkandidat som faktisk er hjemme og som har erfaring, man kanskje vi kunne hatt varaordføreren. Nå skal vi ikke legge alle kortene på bordet før vi ser hva valgresultatet blir, sier Jan Kristoffer Høiland til Nettavisen. Både han og søsteren studerer i Bergen og er dermed borte fra øya store deler av året.

Nettopp dette fraværet av potensielle kommunestyrerepresentanter var årsaken til at ordfører Nilsen tok initiativ til en ungdomsliste. Tidligere hadde kommunen to lister - Bygdelista og Felleslista. Så valgte Bygdelista å ikke stille til valg. Dermed ble kommunen sittende igjen med én liste som skulle fylle de 11 plassene i kommunestyre.

Ordfører startet konkurrerende parti
Reglene sier at de ikke kan ha flere enn 17 kandidater på lista. Det skapte problemer på Utsira der 2/3 av kandidatene enten jobber på sjøen eller er på fastlandet og studerer store deler av året. Med én tredjedel av kandidatene tilbake på øya risikerer man å ikke ha nok vararepresentanter til å fylle opp kommunestyresalen når innbyggerne reiser til jobb og skole.

- Vi søkte fylket om å få ha flere på lista, men fikk nei. Da valgte vi i samråd med ungdommene å føre dem opp på en egen liste. Da fikk vi plutselig 17 på vår liste og 12 på ungdomslista. På denne måten er også ungdommene garantert en plass i kommunestyret, sier ordfører Jarle Nilsen.

Sikret plass
Utsira er en øy på 6,3 kvadratkilometer som ligger cirka 2 mil utenfor kysten av Haugesund.


View Larger Map

Her bor 215 mennesker. Hvis de 12 ungdommene på Ungdomslista for Utsira stemmer på hverandre så vil de få én representant i kommunestyret.

- Hvis de får 12 stemmer til, så vil de få enda en representant i kommunestyret, sier ordfører Nilsen.

Noen vanlige skillelinjer er det ikke i politikken på Utsira. Førstekandidatene på begge listene er medlem av Arbeiderpartiet.

- Historisk sett har vi vært enige om de store viktige sakene. På programmet nå har Ungdomslista skrevet at de ikke ønsker endring i anløpssted for rutebåten. Vi har ikke det med i programmet fordi vi ønsker å utrede andre alternativer, sier Nilsen.

- Mer næringsliv
Unge Jan Kristoffer Høiland mener derimot at det er spesielt én ting det sittende regimet på Utsira kan bli flinkere til.

- Ikke for å angripe de som sitter i dag, men jeg mener vi må føre en langt mer aggressiv næringspolitikk enn det vi gjør i dag. Arbeidsplasser er veldig viktig for at vi unge skal bosette oss på Utsira, og i dag er det ikke en eneste privat bedrift på øya.

- Tror du det er mulighet for at dere unge vil bli boende på Utsira i fremtiden?

- Ja, hvis vi klarer å holde tritt med utviklingen i samfunnet er det fullt mulig, sier Høiland. Selv studerer han juss og har ingen planer om å jobbe offshore slik mange av hans sambygdinger gjør i dag.

Her kan du se alle som stiller til valg på Utsira (ekstern lenke).

Ta en interaktiv tur på Utsira her. Klikk og dra i bilde for å bevege deg.


View Larger Map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere