RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kunstnerduoen stiller ut oljemalerier av finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide som døde, på kvinnedagen.
Kunstnerduoen stiller ut oljemalerier av finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide som døde, på kvinnedagen.

Stiller ut Siv, Erna og Ine som døde

Sist oppdatert:
Dette skal hjelpe oss å forstå islam, mener kunstnerne.

På kvinnedagen 8. mars stiller kunstnerduoen Barbar Stahl, bestående av Barbora Kysilkova og Ståle Stenslie, ut malerier som viser statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren døde.

Kunstprosjektet har fått navnet «Nasjonens mødre», og vises på Kulturhuset i Oslo.  Ifølge Stenslie er det et portrett av samtiden vi lever i.

- Dette er landets mektigste kvinner. Det er klassiske martyrportrett, inspirert av de mange martyrfotografiene som finnes på internett. En grunn til at vi har valgt denne vinklingen er at vi lever i vanskelige tider. Vi lever i en krigssituasjon. Det er krig mot terror, sier Stenslie til Nettavisen.

Bildene ble først publisert i avisen Ny Tid.

- Portrett over vår fryktkultur

Kunstneren mener at på samme måte som «Brudeferden i Hardanger» var et portrett av nasjonen, er disse maleriene også nasjonsportrett. 

- Men hvorfor portrettere dem døde?

- Disse kvinnene er symboler for nasjonen. De illustrerer den kulturelle spagaten vi står i, brytningen mellom muslimsk og kristen kultur. Disse bildene er et portrett over vår egen fryktkultur, sier Stenslie, og legger til at han med det mener at vi har en kollektiv frykt knyttet opp mot krigen mot terror. 

- Den pågår aktivt i dag. Se hvordan vi bygger sperringer i hele Oslo by, hvordan vi bevæpner politiet. Det er påtagende at vi aktivt glemmer denne krigssituasjonen vi befinner oss i, sier han.

KUNSTNERNE: Kunstnerduoen Babar Stahl, bestående av Barbora Kysilkova og Ståle Stenslie.

Vil øke forståelsen

Stenslie mener at maleriene kan hjelpe oss til å forstå islam, og forstå samtiden.

Han håper bildene vil være med på å skape en debatt om hva slags samfunn vi ønsker oss, og øke forståelsen for hvordan man oppfatter samtiden. 

- Bilder av martyrer etter døden er en vanlig portrettradisjon i islam. Det ble brukt aktivt i Iran og Irak-krigen blant annet, sier Stenslie, som sammen med Kysilkova har jobbet med bildene i tre måneder. 

- Vi gjør angsten, og trusselen fra muslimene større enn den er, og nettopp derfor er det viktig å bruke martyren som et middel for å vise vår egen angst. I martyrkonteksten er disse kvinnene opphøyde, offer og helter på samme tid. Vi forstår kristne martyrer, men ikke de muslimske,  legger han til.

Stenslie mener at mens noen kan oppfatte bildene som død og fordervelse, kan andre se dem som noe opphøyet og hellig.

Grusomme bilder

- Disse bildene er ganske groteske?

- Ja, det er ikke blomstermaleri dette her. Det er nettopp fordi de kommenterer situasjonen vi lever i. Ja, det er grusomme, men også nødvendige bilder, som stiller spørsmål for fremtiden og hvilken fremtid vi ønsker oss, sier Stenslie. 

NRK har forsøkt å kontakte Forsvars-, Finansdepartementet, Statsministerens kontor og PST om kommentar på maleriene, men ingen ønsker å gi kommentarer til prosjektet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere