De siste to ukene har det stormet rundt eldreomsorgen i Norge. I NRKs Brennpunkt-dokumentar «Omsorg bak lukkede dører» møter vi blant annet Kari (90), Sverre (96) og Lilly (90), samt deres pårørende og flere ansatte i helsetjenesten rundt om i Norge. I tillegg stilte flere ansatte opp med blant annet skjult kamera på arbeidsplassene sine, for å avdekke hvilke forhold Norges mest sårbare mottar.

– Det er hjerteskjærende å se den omsorgen som en del eldre har vært utsatt for, også det vi så på NRK med Lilly. Det er klart at sånn skal vi ikke ha det, var Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, sin dom over det NRK avslørte.

Hjelpepleier Elisabeth Andersson ved Furuheim sykehjem i Larvik kommune, har ikke vært på jobb siden onsdagens episode ble publisert.

– Jeg skal ikke på jobb før mandag, og det er jeg nesten litt glad for. Det har kokt bra etter episoden, forteller hun til Nettavisen torsdag formiddag.

Les også

NRKs skulte kameraer: Dement menneske ble ufrivillig poster-dame

– Får jeg sparken?

Totalt har 625.000 sett første episode av dokumentaren, mens 387.000 har sett andre episoder, der Andersson er med.

I episoden forteller Andersson om hvordan ikke alt er fryd og gammen hos Larviks største sykehjem.

«Furuheim Sykehjem er stolte over å være sertifisert Livsgledehjem. Det betyr at sykehjemmet jobber systematisk for at hver enkelt pasient skal oppleve en meningsfull hverdag etter egne preferanser og funksjonsnivå», står det på kommunens sider.

I episoden er Andersson av en annen oppfatning og omtaler arbeidshverdagen som et rotterace. Dagen før episoden ble publisert, fortalte hun lederen om deltakelse i dokumentaren.

– Jeg gruer meg til å komme på jobb og tenker mye på hva de kan gjøre med meg. Kan de gi meg sparken? Jeg tenker mye på hvilke konsekvenser jeg kan få. Vil noen ansette meg nå som jeg har stått fram som en varsler? Dette er ting jeg har tenkt på helt siden jeg var med i episoden, sier hun til Nettavisen.

Les også

Provoserende av statsråden å rette pekefingeren mot de eldre

– Måtte noe drastisk til

Hun har tidligere stilt opp anonymt i Østlands-Posten om historien sin. Nå har hun også stilt åpent hos avisen om Brennpunkt-episoden.

– Hvorfor stilte du åpent nå, hos både NRK og ØP?

– Jeg gikk mange runder, men jeg kjenner på den hverdagen vi har og hvordan vi nærmest piskes rundt for å rekke det vi må gjøre. Jeg blir så sint, for vi springer rundt og får så mye mer ris enn vi får ros.

– Det måtte noe drastisk til for å få noe til å skje, legger hun til.

Se Sverre Solli (96) åpne opp om ensomheten i klippet under. Video vises med tillatelse fra NRK.

– Får stå på hennes regning

Kommunalsjef Guro Winsvold i Larvik kommune, forteller til NRK at de sterke historiene til pårørende går inn på henne.

– Slike episoder blir gjennomgått for å se om noe kan bli bedre, forteller hun.

På kritikken fra Andersson, svarer Winsvold at hun registrerer det hjelpepleieren sier.

– Det er krevende å høre det også. Vi har mange ansatte på Furheim som ikke har den opplevelsen. Man kan vurdere situasjoner forskjellig. Jeg har ikke noen kommentar utover at det hun har sagt får stå på hennes regning, sier kommunalsjefen.

Positive tilbakemeldinger

Etter publisering har 44-åringens telefon knapt stått stille.

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger og er helt rørt over alle positive tilbakemeldinger jeg har fått fra tidligere kollegaer, pårørende og vilt fremmede. Jeg har ikke hørt noe fra mine ledere, det hadde jeg ikke forventet heller, sier Andreasson.

Det samme gjelder for Siv Eikemo fra Karmøy. I første episode av Brennpunkt-serien forteller hun åpent om faren Sverre Sollis situasjon, hvor han ikke får plass på sykehjemmet med sin kone.

Hun, som Andersson, er tydelig på at det har vært tøft å stå fram med en sårbar historie.

– Jeg har rygg til å bære det. Det blir alltid ulike oppfatninger av saken, men jeg har nesten bare fått positive tilbakemeldinger, forteller Eikemo til Nettavisen.

– Har du fått noen negative tilbakemeldinger?

– Ja, noen. Det har kommet noen tilbakemeldinger fra personer som sår tvil ved hvorvidt det er greit å utlevere foreldrene mine på den måten.

Nå har foreldrene til Eikemo kommet på samme sykehjem, men Brennpunkt-deltakelsen har gitt 64-åringen blod på tann til å fortsette.

– Jeg vil fortsette å kjempe videre for å hjelpe de som måtte stå i dette i fremtiden. Jeg har snakket spesielt med én til, som har opplevd mye av det samme. Vi ønsker å få et økt fokus på dette fram mot kommunevalget til høsten, sier hun.